2017-01-22 18:22


Mărţişorul Guvernului pentru români. Gazele s-ar putea scumpi cu 18-22%, mâncarea - cu cel puţin 4-5%

 |  19:20
Mărţişorul Guvernului pentru români. Gazele s-ar putea scumpi cu 18-22%, mâncarea - cu cel puţin 4-5%
După presiunea reprezentanţilor Fondului MonetarInternaţional privind liberalizarea tarifelor la energie, consilierul personalal ministrului economiei Ion Ariton, Tudor Şerban, a recunoscut că preţulgazelor naturale nu va mai putea fi menţinut de luna viitoare. Liberalizareapreţurilor la gazele naturale ar însemna o creştere a tarifelor cu până la 22%.Odată cu scumpirea gazelor naturale, specialiştii estimează o majorare a preţurilorla alimentele cu aproximativ 4-5%.

Consilierulpersonal al ministrului economiei Ion Ariton, Tudor Şerban, a anunţat că AgenţiaNaţională de Reglementare în Energie (ANRE) va putea menţine preţul actual algazelor pentru populaţie până cel târziu luna viitoare. „De când mă ştiu eu,încă de pe vremea CONEL, ponderea importurilor nu a fost aşa mare. Niciodată nuam importat atâtea gaze, nici măcar în cele mai geroase ierni. Cred, doar cred,că ANRE va putea menţine preţul gazelor pe loc măcar până în aprilie şi măcarpentru populaţie. După aceea va trebui să reconsiderăm preţul”, a declaratTudor Şerban, citat de NewsIn. Specialiştii din domeniu ne-au explicat că importulde gaze ruseşti a atins nivelul maxim luna trecută, când cota gazelor din externa fost de aproximativ 42%, comparativ cu 32% în luna ianuarie.

Chiar dacă reprezentantul MinisteruluiEconomiei a refuzat să avanseze o cifră în privinţa scumpirii gazelor naturale,surse guvernamentale ne-au explicat că tarifele ar trebui să crească cu minimum10-12%. “Trebuie săfie luate anumite decizii pe baza unor evaluări şi rapoarte economice. Ultimamajorare a preţului gazelor naturale a avut loc în vara anului 2008. În ultimiidoi ani nu s-a luat în considerare nicimăcar inflaţia. Numai din inflaţie s-a strâns o majorare a tarifelor gazelornaturale cu 10-12%”, ne-auexplicat sursele citate. Potrivit acestora, evoluţia preţului petroluluişi cursul de schimb valutar au ca efect majorarea tarifelor la gaze cu încăopt-zece puncte procentuale. “Toateaceste calcule conduc la o majorare de aproximativ 18-22%. Înaceastă perioadă se iau anumite decizii privind modul de aplicare a acestormajorări ale preţuluigazelor naturale”, ne-au maiexplicat sursele guvernamentale.

Frumosu: „Mâncarea sescumpeşte cu 4-5%“

Scumpirea gazelornaturale ar majora preţurile alimentelor cu 4-5%, ne-a precizat preşedintele FederaţieiSindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. “Această majorarea apreţurilor gazelor naturale de 18-22% trebuie aplicată în mai multe etape. Odatăcu scumpirea preţurilor la gaze urmează o scumpire a alimentelor de 4-5%. Nucred că există producător care să nu scumpească alimentele dacă creşte preţulla gaze. Există mulţi producători care au majorat preţurile din diverse motive.Cel mai bun exemplu sunt producătorii de ulei. Aţi mai văzut ulei la raft cu 7lei/litru, în afară de cel produs de hipermarketuri? Asistăm la preţuri nesimţite din parteaproducătorilor”, a afirmat Dragoş Frumosu. Reprezentantulsindicatelor din industria alimentară consideră că “nici controalele Guvernuluinu mai sperie cartelul benzinarilor şi al producătorilor de energie”. “Au stat în banca lor câteva ziledupă care iar au pornit scumpirile la benzină. La gaze este la fel, după doiani, cartelul pieţei gazelor naturale trebuia să preseze Guvernul”, ne-a mai spus oficialul Federaţiei Sindicale dinIndustria Alimentară.

În schimb, preşedinteleRomalimenta, Sorina Minea, a adăugat că “preţurilealimentelor nu pot creşte pentru că nu mai are cine să cumpere produsele”. “Aşteptăm deciziile Guvernului,mâncarea nu se mai poate scumpi pentru că românii nu mai au bani. Oricescumpire a gazelor are efect negativ asupra buzunarelor românilor”, a mai spus Minea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image