2018-09-24 14:47


MEDIEREA BANCARĂ - Doar 400 de cazuri rezolvate în 6 ani

 |  20:12
MEDIEREA BANCARĂ - Doar 400 de cazuri rezolvate în 6 ani

De la introducerea medierii în legislaţia românească, în urmă cu şase ani, mediatorii bancari au soluţionat doar câteva sute de cazuri de divergenţe între clienţi şi instituţiile de credit, potrivit preşedintelui Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB) din România, Tudor Tatu. Potrivit acestuia, majoritatea băncilor se opun acestui tip de soluţionare amiabilă a conflictelor, preferând să meargă în instanţă.

“Cazurile rezolvate pozitiv de către membrii UMB, la nivel naţional, au fost în jur de patru sute”, a declarat Tudor Tatu. El a ţinut să atragă atenţia asupra importanţei pe care o are o astfel de procedură în mediul economic, cu consecinţe directe asupra companiilor creditate, dar şi cu efecte benefice pentru rezultatele băncilor.

Cel mai important rezultat al medierii a fost consemnat în cazul unei societăţi comerciale din domeniul construcţiilor, ajunsă la un pas de intrarea în insolvenţă, după cum a precizat Tatu. De altfel, criza economică a atins cel mai mult acest sector.

Conform preşedintelui UMB, societatea în cauză contractase un credit considerabil cu scopul construirii unui ansamblu rezidenţial, dar a întâmpinat probleme cu plata ratelor la bancă din cauza crizei. Compania angajase un credit bancar în valoare de 2 milioane de euro, pentru construirea unui ansamblu rezidenţial de locuinţe, cu rambursarea primei rate la un an de la contractarea creditului. Cu o piaţă imobiliară prăbuşită, firma nu a putut vinde apartamentele construite şi, în consecinţă, nu a putut achita ratele.

„Apelând la procedura medierii, în urma discuţiilor cu reprezentanţii băncii, societatea a prezentat un plan viabil al vânzării locuinţelor, iar banca, după o analiză temeinică a planului, a fost de acord cu amânarea cu încă un an a începerii plăţii ratelor. În şase luni, conform planului prezentat, societatea respectivă a scăzut preţul iniţial de vânzare cu 20% şi a reuşit să vândă mai mult de trei sferturi din cele 30 de apartamente şi astfel a început să-şi plătească ratele şi să evite executarea silită şi insolvenţa”, a declarat preşedintele UMB, Tudor Tatu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

TAGURI: umb, mediere, banci, clauze, abuz
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...