2018-12-13 15:14


Merkel şi Sarkozy: îmblânzitorii burselor

 |  21:00
Merkel şi Sarkozy: îmblânzitorii burselor

 Liderii principalelor economii europene au făcut o serie de anunţuri aşteptate cu nerăbdare de investitori şi pieţele financiare, în urma întâlnirii de marţi. Concluziile prezentate de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, s-au dovedit mai degrabă un apel la calm şi determinare pentru a construi un mecanism financiar care să funcţioneze pe termen lung, decât un mesaj menit să calmeze temporar fluctuaţiile de pe burse.

Un prim indiciu în acest sens fusese transmis deja de cei doi lideri care au menţionat că în cadrul discuţiilor nu se va analiza posibila emisiune de euroobligaţiuni, preferându-se un plan structurat în mai mulţi paşi, în care să fie implicate toate statele din zona euro şi din care să rezulte consolidarea pe termen lung a monedei unice. Astfel, bursele au reacţionat negativ, investitorii neprimind ceea ce-şi doreau: un nou instrument de speculaţie.

Poziţionarea principalilor liderii politici europeni într-o aparentă opoziţie cu pieţele financiare a fost interpretată printr-un comportament „de aşteptare” al burselor. Merkel şi Sarkozy au venit cu un plan hotărât, dar nu au furnizat detalii suplimentare. Crearea unui „guvern economic al Europei” rămâne deocamdată doar un plan pe hârtie, iar pentru liderii principalelor economii din zona euro drumul este abia la început. Mai mult, planul trebuie detaliat în cel mai scurt timp şi pus în aplicare rapid, mai ales că 2012 este înainte de toate an electoral atât în Germania, cât şi în Franţa, iar popularitatea scăzută a lui Sarkozy şi Merkel nu este deloc un element ajutător al acestora pentru a continua să influenţeze punerea în aplicare a măsurilor anunţate pe 16 August.

Chiar dacă bursele americane au închis marţi seară în scădere, iar cele europene au urmat acelaşi trend în cursul zilei de miercuri, fluctuaţiile indicilor nu au înregistrat valori extreme. Pieţele au fost calmate ulterior şi de afirmaţiile preşedintelui FMI, Christine Lagarde, care a scris într-un editorial din Financial Times că guvernele trebuie să-şi ajusteze ponderea reducerilor de cheltuieli astfel încât să lase loc şi unor măsuri pentru sprijinirea creşterii economice. Lagarde a susţinut nevoia statelor de a reduce nivelul datoriilor, însă a avertizat asupra „apăsării bruşte pe pedala de frână, fapt care ar afecta recuperarea creşterii şi ar înrăutăţi perspectivele privind reducerea şomajului”.

Principalele măsuri anunţate de cei doi:

-        Crearea unei „adevărate guvernări economice” a zonei euro ca răspuns la criza datoriilor;

-        Taxarea tranzacţiilor financiare pentru atragerea de venituri suplimentare;

-        Organizarea unor întâlniri bianuale a liderilor guvernelor celor 17 state euro, sub conducerea preşedintelui Consiliului Europei, Herman van Rompuy;

-        Implementarea unei legislaţii prin care statele din zona euro să adopte bugete echilibrate;

-        Implementarea unui model de taxare comun între Franţa şi Germania pentru a se oferi un exemplu de cooperare şi pentru celelalte state.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...