2018-12-12 14:33


MFP: “Avem bani de autostrăzi, dar nu există spaţiu fiscal!”

 |  17:04
MFP: “Avem bani de autostrăzi, dar nu există spaţiu fiscal!”

România are bani pentru autostrăzi, întrucât se află într-o situaţie financiară foarte bună, dar nu există spaţiu fiscal pentru a derula astfel de proiecte, a declarat Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP). El a arătat că dacă statul se află într-o poziţie puternică poate lăsa resurse în economie.

"Ne aflăm într-o poziţie financiară foarte bună, deci avem bani pentru autostrăzi, dar se pune problema spaţiului fiscal pentru a le construi. Statul are şi el cheltuieli de dezvoltare", a spus Jiru.

Potrivit acestuia, în perioada de criză s-au marit taxele, apoi s-au făcut reforme structurale, iar acum urmează relaxarea fiscală, ceea ce înseamnă mai mulţi bani pentru consumul privat sau investiţiile private, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

De asemenea, Jiru spune că România se află încă printre țările Uniunii Europene cu o rată de colectare raportată la Produsul Intern Brut (PIB) destul de scăzută, de circa 32%.

"Perioada dintre 2012 până la ora actuală reprezintă o perioadă de consolidare fiscală. Anul trecut, deficitul față de cel prognozat de noi, de 2,2% în termeni de cash, a fost de 1,5%. Anul acesta, deficitul va fi destul de consolidat, iar ținta este de 1,8% în termeni cash și 1,45% în termeni europeni, cum numim noi în European Standards Accounts (ESA). România încă se află printre țările Uniunii Europene cu o rată de colectare raportată la Produsul Intern Brut /PIB/ destul de inferioară, de circa 32%. Vom continua într-un program de consolidare și administrare fiscală, cel pe care ANAF îl desfășoară prin reorganizarea sa și campania antifraudă, ale cărei rezultate din punct de vedere al creșterii veniturilor programate se văd”, a spus Jiru, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului MPF, odată cu demararea acțiunilor de control, s-a înregistrat o creștere a colectării veniturilor de 0,5% în PIB, respectiv un supliment de 3,5 miliarde de lei, în T1 din 2015.

Jiru consideră totodată că reducerea TVA la alimente ar produce "un surplus". 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-07

TAGURI: finante, jiru, colectari, venituri, buget, pib
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...