2018-07-18 23:28


MFP: Plăţile cu numerar între firme, limitate la 2.000 lei

 |  17:39
MFP: Plăţile cu numerar între firme, limitate la 2.000 lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să limiteze la 2.000 lei, de la 10.000 lei în prezent, plăţile cu numerar între persoanele juridice, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în minister.

„Avem în acest moment o obligativitate a societăţilor comerciale de a nu face plăţi în numerar mai mari de 10.000 lei pe zi şi mai mari de 5.000 lei către un agent economic cu o singură excepţie, anume a operatorilor de cash&carry. Se intenţionează ca, în această zonă a relaţiilor între comercianţi, la acest moment, să fie redus acest plafon, care în prezent este de 10.000 lei, la o limită de 2.000 de lei pentru a stimula şi a împinge agenţii economici să facă plăţi între ei prin sisteme bancare şi o extindere a zonei de aplicare a acestei limitări de la persoană juridică la comercianţi, în general.

Pe proiectul de ordonanţă pe care îl avem în vedere sunt supuse acestei reglementări nu doar plăţile către persoane juridice, ci şi plăţi între persoane juridice şi persoane fizice autorizate, persoane care desfăşoară activităţi comerciale, în general”, a spus Manolescu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, o altă intenţie este de a încerca să se limiteze, prin acest act normativ, şi plăţile pe care persoanele juridice le fac către persoane fizice, în general, pentru rambursări de împrumuturi pentru plăţi de dividende, cesiuni de drepturi de creanţe şi aşa mai departe, „tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmând ca restul plăţilor să fie făcute prin instrumente bancare”. „O astfel de măsură are la bază şi raţiuni de natura descurajării evaziunii fiscale pentru că numerarul în sine creează potenţial de evaziune fiscală şi probleme în urmărire şi în administrare. Sperăm ca aceste măsuri să fie aplicabile într-un timp cât mai scurt”, a spus Dan Manolescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-08-23

TAGURI: Dan_Manolescu_plafonare_plati_cash

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova