2016-12-09 07:50

ECONOMIE


Mihai Tănăsescu: Este exclus ca în 2012 România să ia bani de la FMI

 |  12:38
Mihai Tănăsescu: Este exclus ca în 2012 România să ia bani de la FMI

România nu va apela, în 2012, la banii Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi asigura resursele de finanţare, fiind în măsură să atragă fondurile necesare de pe piaţa internă, a declarat, joi,  reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

“Cred că aşa cum a fost desenat acest program cu Fondul şi a fost implementat până în prezent, România va finaliza acest acord precautionary. România nu are în momentul de faţă nici o problemă de finanţare. Se poate finanţa singură, deocamdată, de pe piaţa internă. Este mai dificilă o finanţare de pe piaţa externă, dar în momentul când condiţiile internaţionale se vor calma, se vor mai aşeza, sigur că România va putea ieşi mai puternic şi pe pieţele internaţionale”, a spus Tănăsescu, pentru Agerpres. Acesta a apreciat că 2012 este un an al încercărilor, un an în care climatul internaţional va avea un rol important şi pentru economia românească. “Pot spune că economia românească a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani. În 1990, tot PIB-ul României era de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Anticipăm pentru 2012 că doar exporturile singure vor atinge 40 - 45 de miliarde de dolari. Putem vedea în aceasta o transformare puternică a economiei româneşti, o integrare în economia internaţională. Exporturile vor avea în continuare un trend pozitiv şi în 2012, chiar dacă nu vor mai reprezenta o pondere de 50% din PIB, ca în anii anteriori. Exporturile vor continua, totuşi, să aibă o pondere importantă în economie, de 10-15%”, a explicat oficialul FMI.

Vom avea creştere economică şi în 2012

Mihai Tănăsescu este încrezător că România va putea avea creştere economică, în 2012, chiar dacă va fi una modestă. “Producţia industrială o văd într-o creştere de 3-4% anul acesta. Observăm o creştere a consumului corporatist şi individual, ceea ce este, de asemenea, un semnal pozitiv şi, nu în ultimul rând, un reviriment al creditului. Cu toate că este o creştere modestă, anticipez că 2012 o să fie un an pozitiv pentru România, sigur cu multe riscuri, în special pe partea externă, în condiţiile în care, atât FMI, cât şi Comisia Europeană, vor revizui în descreştere prognoza anului 2012 pentru marile ţări industrializate ale Europei. Chiar în acest context fierbinte european, cred că economia românească va reuşi să aibă o creştere undeva în jurul a 2%”, a subliniat oficialul FMI.

Reformele structurale şi atragerea fondurilor europene rămân principalele provocări pentru România, a atras atenţia, pe de altă parte, Mihai Tănăsescu. “România a făcut progrese foarte mari, în ultimii 2 -3 ani, atât pe linia procesului de consolidare fiscală, care va continua şi în 2012, cât şi pe linia reformelor structurale. În ceea ce priveşte reformele structurale, cred că este foarte important ca acestea să fie accelerate, astfel ca 2012 să prindă segmente importante ale economiei româneşti, cum sunt transporturile şi energia, care să fie mai bine conduse, mai eficiente, astfel ca banul public să nu fie îndreptat către ele, ci, dimpotrivă, aceste companii să fie aducătoare de venituri la bugetul de stat. Reformele structurale sunt necesare, de asemenea, nu doar la nivelul economiei reale, ci şi în domenii precum sănătatea, administraţia publică. Atragerea fondurilor europene trebuie să fie una mai bună şi mai eficientă şi este crucială pentru anul care urmează, de aceea cred că şi aceasta va fi o provocare majoră pentru anul 2012”, a mai spus reprezentantul României la FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-02

TAGURI: bani FMI Romania, Mihai Tanasescu FMI RomaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

România, pe locul doi în Europa din cauza contrafacerilor și pirateriei In Uniunea Europeana se pierd in fiecare an 368 de miliarde lei si 790 000 de locuri de munca din... 05 Dec 2016 | (0)
Tragere la sorţi a grupelor EuroBasket 2017. România, în ultima urnă valorică Componenţii naţionalei de baschet masculin a României vor avea emoţii astăzi, deoarece la... 21 Noi 2016 | (0)