2019-01-23 08:20


Mii de români au protestat nemulțumiți de defrișările ilegale: Direcțiile silvice, date pe mâna DNA

 |  21:01
Mii de români au protestat nemulțumiți de defrișările ilegale: Direcțiile silvice, date pe mâna DNA
Alina Oprea

Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) în legătură cu săvârșirea a 52 de posibile fapte de natură penală în domeniul fondului forestier proprietate publică a statului, fapte săvârșite de angajați ai unor direcții silvice și ai Romsilva. Printre neregulile sesizate de Corpul de control se numără infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declarații, omisiune a sesizării organelor judiciare, fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și intereselor publice, neglijență în serviciu.

De precizat, peste 2.000 de oameni, nemulţumiţi de defrişările ilegale, dar şi de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Codul Silvic, au protestat sâmbătă pe străzile din centrul Capitalei, mergând în marş spre sediul Guvernului, Palatul Cotroceni şi Ministerul Mediului. Manifestanţii au ascultat şi au intonat Imnul României şi au scandat: „Uniţi salvăm toate pădurile“, „Un copac de mai tăiaţi, o s-ajungeţi spânzuraţi!“, „Uniţi luptăm, pădurea apărăm“, „Mafia defrişează, Iohannis protejează!“, „Dacă nu vrei să îţi pierzi slujba, nu te mai juca cu drujba“, „Iohannis, trezeşte-te!“.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), arătând că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.

„Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi“, a scris Iohannis pe Facebook.

La Romsilva, corpul de control a constatat mai multe nereguli și încălcări ale dispozițiilor legale, una dintre acestea fiind adoptarea, cu depășirea competențelor legale, de către Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor a unui regulament, în anul 2009, privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către Romsilva.„Corpul de control al primului-ministru a efectuat acțiuni de verificare la direcțiile silvice din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entități precum și la Regia Națională a Pădurilor Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament. În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privind săvârșirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală“, se arată în raportul Corpului de control.

Potrivit Corpului de control, Romsilva nu avea la acea dată competențe să elaboreze și să aprobe un astfel de regulament, competența aparținând Ministerului Agriculturii. Potrivit acestui regulament, documentația de preselecție depusă de operatorii economici înainte de data licitației nu trebuia să conțină certificatul de bonitate financiară, precum și documente care să ateste faptul că operatorul nu înregistra datorii la bugetul general consolidat, aceste documente fiind însă prevăzute expres în regulamentul emis de Guvern și care trebuia de fapt să fie respectat.

În perioada 2009-2012, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud a beneficiat de suplimentarea volumelor de masă lemnoasă de la alte direcții silvice ca urmare a solicitărilor transmise către Romsilva, printre motivele invocate fiind: resurse limitate de fond forestier, apariția unor evenimente naturale.

La Direcția Silvică Mehedinți comisiile de preselecție și de licitație au avut în componență un număr mai mic de membri decât cel prevăzut de lege. În urma unei licitații la care au participat doar doi din cei patru membrii ai comisiei au fost încheiate 10 contracte de vânzare-cumpărare a masei lemnoase pe picior în baza cărora direcția silvică a furnizat o cantitate de 8.928 de metri cubi de masă lemnoasă în valoare totală de 516.947 de lei. Au fost acceptați de asemenea, la licitație, operatori economici cu documentație incompletă ori neconformă cu prevederile caietului de sarcini.

La Direcția Silvică Suceava s-a constatat că agenți economici au fost admiși la licitație fără a face dovada achitării garanției de contractare, achitarea care trebuia făcută înainte de licitație.

Potrivit raportului, Direcția Silvică Suceava a vândut, cu încălcarea legii, prin negociere părți de masă lemnoasă care au făcut obiectele unor contracte de vânzare-cumpărare reziliate fără a fi supuse unor noi proceduri de licitație. Au fost trei astfel de cazuri de negociere care s-a realizat cu câte un singur operator economic, iar prețul negociat a fost mult mai mic decât penultimul preț oferit în cadrul licitației, ceea ce a condus la prejudicierea patrimoniului Romsilva.

La direcția Maramureș s-au constatat nereguli în legătură cu derularea unor contracte de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase în sensul că s-au făcut acte adiționale ale unor astfel de contracte cu firme care nu au făcut dovada menținerii activității în domeniul prelucrării lemnului.

Controale și la Holzindustrie Schweighofer

Ministrul Graţiela Gavrilescu a declarat că Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat, din ordinul său personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri, iar Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă săptămâna aceasta un control al calităţii aerului la o fabrică de la Rădăuţi, care produce PAL folosind formaldehidă. Controalele vor fi extinse şi la societăţi care furnizează masă lemnoasă, produc PAL şi MDF, dar şi la producători şi utilizatori de formaldehidă.

În acest context, Gavrilescu a afirmat că a luat act de acţiunile de protest de la sfârşitul săptămânii faţă de tăierile ilegale de arbori şi a spus că şi-ar dori ca toţi românii să se opună acestui fenomen. Potrivit ministrului, manifestațiile de protest sunt, în esență, manifestații de susținere a noului Cod Silvic, lege ce urmează să fie adoptată cât de curând de Parlament și care va sancționa aspru tăierile ilegale de păduri. Ministrul Mediului s-a arătat solidar cu cei care vor protesta sâmbătă, precizând că problema tăierilor ilegale de păduri este „o problemă de țară“. Ulterior, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer au declarat pentru Mediafax că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii. Firma austriacă îşi exprimă speranţa că rezultatele controalelor vor combate „acuzele nedrepte” făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei.

“Autorităţile competente verifică fabricile noastre în mod regulat. Apreciem în mod special iniţiativa autorităţilor de a face supra-controale în acest moment”, preciza compania. Ministrul a mai spus că primele rezultate în urma verificărilor privind provenienţa lemnului folosit ar urma să fie făcute publice luni, iar la sfârşitul săptămânii se aşteaptă şi rezultatele la celelalte controale. Numele companiei Holzindustrie Schweighofer România a fost menționat la finalul lunii aprilie când un ONG de mediu cu birouri la Washington D.C. și Londra a dat publicității filmări din care reiese că angajați din conducerea acestei companii ar accepta cu bună știință și ar recompensa printr-un sistem de bonificație lemnul tăiat ilegal din păduri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-10

TAGURI: romsilva, defrisari, lemn, padure, dna, holzindustrie, schweighofer, mediu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ABURELI
10 Mai 2015

Daca controalele de mediu se fac in timpul programului de lucru intre orele 8 si 16 nu vor avea nici o relevanta! De obicei gravitatea poluarii aerului cu substante volatile in zonele cu activitate industriala 24 din 24 ore se resimte si se acutizeaza in anumite perioade ale anului, in anumite conditii atmosferice si cel ma frecvent seara inspre dimineata intre orele 18, dupa-amiaza si 7, dimineata, in perioade in care operatorii industriali lucra la capacitatea maxima. Trambitarea efectuarii de controale si aflarea unor iminente controale de mediu, ii determina pe operatorii industriali sa reduca temporar activitatile poluante pentru a se incadra in normele de calitate a aerului.
TOTI SUNT MANA-N MANA...
10 Mai 2015

1. De ce trebuia sa iasa lumea-n strada pentru CEVA atat de grav, produs ATATIA ANI sub ochii autoritatilor care, din ORBUL GAINII devin AGILE si cu OCHI VULTURESTI (peste noapte) in a vedea ca intr-adevar....e groasa!? 2. Ce draq a pazit pana acum GARDA DE MEDIU, DNA-ul, MINISTRUL (ministrii) MEDIULUI, POLITIA ROMANA, PRIMUL-SINISTRU' AL RO., SERVICIILE.... 3. CINE RASPUNDE PENTRU JAFUL PRODUS cu ANI BUNI DE PUSCARIE?
CROCODILUL FLAMAND
10 Mai 2015

CINE RASPUN DE????PAI EU AS ZICE SA NATIONALIZAM TOATE FIRMELE SI BANCILE "AUSTRIECE" SI SA DESFIINTAM ASA-ZISA "AMBASADA AUSTRIACA" UN FEL DE CLOACA JIDANEASCO-TZIGANEASCA 666MO-SS-AD666...............SI AM PUS LINIUTE PENTRU CA SS SI MOSSAD LUCREAZA IMPREUNA>>>>UNII JIDANI SUNT CU SS-UL NAZIST,IAR ALTI JIDANI SUNT CU BOLSEVICII DIN ANGLIA....OLIGARHII RUSI AI LUI ROTSCHILD EU AS FI PRIMUL CARE SA CER DESPAGUBIRI AUSTRIEI....SAU DACA NU IN 24DE ORE VIENNA BYE BYE....WELCOME TO HIROSHIMA-NAGASAKI BIS STABILIM O SUMA GEN 1000DE EURO PER COPAC TAIAT ILEGAL SI SA PLATEASCA FMI SI BANCA MONDIALA...DUPA AIA SA TRAGA LA RASPUNDERE STATUL AUSTRIAC
IULIA TABACU
11 Mai 2015

Vrem si n Gorj controale ca au furat multa masa lemnoasa asteptam
NEBUN ESTI CROCODILE :))))
11 Mai 2015

Ai si tu DREPTATEA TA! Scarbele draq-lui n-au plantat macar alti puieti in locul celor taiati si au fost in cardasie cu Ocolul Silvic (zic astia la tembelizor) adica, cu 'padurarii'....mai sa fie! Asa sa fie?! Pai imbecilul ala de padurar, daca permite sau chiar pune mana pe topor si goleste muntele, cand vine o ploicica mica (nu mai vb de una mare...) nu risca sa vina peste el noroi, pietre, resturi de masa lemnoasa peste el, peste casa lui??!!!
CROCODILUL FLAMAND
11 Mai 2015

pai mai nou scrie si COMISARUL.RO...ca MIRCEA DUSA e BARA BARA LA CIORDEALA CU OLOS GERGELY SI GERALD SCHWEIGHOFFER..................CE SA_I FACI....AUSTRIA E PLINA DE "OAMENI SERIOSI"...AU VENIT LA CIORDEALA IMPREUNA CU MINISTRUL LUI KIMJONG TONTA SI CU VERESTOY-KERESTOY...DOAR NISTE MILIARDE DE EURO ACOLO...BANUTI DE BUZUNAR...
MAFIA IN FLOARE
11 Mai 2015

La Siriu , Nehoiu , Intorsura Buzaului , se fura cu aprobarea sefilor din judet si guvern . Prin spatele pantelor care nu se vad din sosea , sa barbierit tot . Araboi lui Udrea si Marijuanne sau facut milionari din taieri ilegale . Au doua , trei masini cu acelasi numar si politia stie . Cind intra una in padure cealanta este in garaj . Si actele la fel .
DAN M.
11 Mai 2015

Sunt unele paduri,putine,in care daca dai o data cu toporul sau pornesti drujba,apare padurarul imediat si la scurt timp politia,nu poti sa faci nimic.Se intampla la mine la tara in Ialomita.Este usor de inteles ce mafie domneste in zonele puternic defrisate,toti sunt bagati pana la gat si probabil(sigur)coruptia merge pana sus odata ce nu pataste nimeni nimic de atata timp.
Random imageUltimele stiri

loading...