2018-12-10 17:35


Miliardarii de la colţ de stradă

 |  21:00
Miliardarii de la colţ de stradă

România rămâne raiul evaziunii fiscale, în pofida faptului că instituţiile internaţionale au recomandat autorităţilor să diminueze fenomenul. Legume, flori, ţigări şi electrocasnice pot fi cumpărate de la colţ de stradă, direct de la traficanţii care fac bani buni de pe urma activităţilor ilegale. Cu toate că statul a anunţat cu surle şi trâmbiţe că luptă cu evaziunea, contrabandiştii îşi vând nestingheriţi marfa chiar sub ochii celor care ar trebui să-i controleze.

Am încercat să vedem care sunt rezultatele luptei autorităţilor cu evaziunea fiscală şi cu contrabandiştii de ţigări. Primul loc în care am „descins” a fost Piaţa Rahova din Capitală. Încă de la primele ore ale dimineţii, „tuciuriii” erau instastalaţi pe marginea trotuarelor cu marfa proaspăt furată. Nu am făcut doi paşi şi am fost îmbiaţi, pe lângă ţigări de marcă, şi cu un telefon performant la doar 150 de lei. „Bonus” se oferea şi o cameră web. Am declinat oferta, dar am fost „reţinuţi” de un alt comerciant care ne-a oferit un laptop la doar 400 de lei.

Vânzările ilegale din Piaţa Rahova au încetat brusc pentru 10 minute, cât timp au trecut patrulele de poliţie. După părăsirea locului de către autorităţi, totul a revenit la normal.

Contrabandiştii: Îţi luăm gâtul

Piaţa Bucur Obor este raiul contrabandiştilor de ţigări. Sute de cartuşe sunt vândute zilnic fără ca să-i deranjeze cineva pe traficanţi. Aceştia nu au teamă de nimeni şi nimic. Drept urmare, îşi vând marfa la vedere, ba chiar strigă după tine să cumperi cele mai ieftine ţigări. Toate aduse din Republica Moldova, pe diferite filiere. În timp ce ce am încercat să fotografiem cum îşi vând traficanţii marfa, am fost observaţi şi ameninţaţi că dacă nu părăsim locul cât mai repede, cineva ne va lua gâtul.

Poliţiştii îşi păzeau maşina la 100 de metri mai departe de locul cu pricina. Potrivit autorităţilor, evaziunea fiscală făcută cu ţigări se ridică la peste un miliard de euro. Pe lângă buget, pierd şi producătorii din România, dar şi lanţul comercial legal, căruia i se face o evidentă concurenţă neloială. În plus, consumatorii de ţigări de contrabandă îşi expun sănătatea unor riscuri majore.

Flori şi legume, fără acte legale

Piaţa George Coşbuc este un adevărat angro al trandafirilor, lalelelor şi garoafelor. Zeci de mii de fire se vând zilnic fără acte, dar autorităţile nu par deranjate de acest lucru. Potrivit unor estimări, în Bucureşti se vând în fiecare an flori de peste 10 milioane de euro, însă până la bugetul de stat banii se pierd fără urmă. Majoritatea comercianţilor îşi derulează activitatea ca PFA, evitând astfel taxele şi impozitele impuse de stat societăţilor comerciale. Astfel, florarii plătesc la bugetul de stat o taxă minimă de 2.000 de lei.

Până la o luptă reală cu evaziunea fiscală, statului nu-i rămâne decât să se împrumute de la alte instituţii în loc să scoată miliarde de euro din economia subterană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RAZVAN
25 Aug 2011

RUSINE POLITIEI ROMANE! ACUM CEVA VREME AM PARCAT MASINA IN ZONA,CAT AM INTRAT LA O BISERICA SA VORBESC CEVA CU PREOTUL. DUPA 20 DE MINUTE CAT AM STAT ACOLO, MI-AM GASIT AUTOTURISMUL CU UN AFIS MARE PE PARBRIZ IN CARE ERAM AVERTIZAT CA TREBUIE SA PLATESC AMENDA CA AM PARCAT INTR-UN LOC INTERZIS. LA CATIVA METRI DISTANTA TRAFICANTII DE TIGARI SI DE FACTURI FALSE ISI FACEAU MESERIA NESTINGHERITI. PE CINE APARATI, DOMNILOR POLITISTI????!!!!!!
TALIDA COVACI
26 Aug 2011

Prietene, lasa-ne pe noi sa decidem ce facem cu sanatatea ("În plus, consumatorii de ţigări de contrabandă îşi expun sănătatea unor riscuri majore."). Trec peste faptul ca te preocupa grija pentru bugetul statului super hotz, dar sa imi recomanzi sa cumpar tigari cu 13 lei pachetul cind pot sa le iau cu 7? N-ai sa vezi! Deci, zic eu: nu cu bietul fumator trebuie sa ai tu ceva de impartit, ci cu statl, care stie ca nu va descuraja fumatul, dar profita cu nesimtire ca sa iti mai puna o povara pe umeri.
ALINA
24 Mai 2012

Pot sa confirm ca ce se întâmpla la Obor este de nedescris. Zilnic vezi zeci de tiganci cu fuste lungi sub care ascund tigarile si tigani cu mustata gata sa le aprovizioneze pe ele in cazul in care au comenzi mai mari. De la o zi la alta numărul traficantilor creste si este dezgustator atât pt cei care locuiesc sau muncesc in zona cât si pt cei care trec pe-acolo. Cu siguranță nu se duc tigancile cu fuste sa ia țigări din Moldova ci exista un domn cu burta si BMW care face acest lucru si care susține aceasta afacere. Cu siguranță vând sute de pachete zilnic pt ca altfel nu ar sta zilnic si nu ar creste numărul celor care intra in aceasta afacere. Poliția trece zilnic dar singurul efect este ca timp de câteva minute e liniște si nu mai striga nimeni "țigări,țigări". De ce nu trec imbracati in civili sa vadă ca la fiecare pas sare câte o tiganca pe tine sa te convingă ca vrei țigări si se tine dupa tine minute întregi chiar dacă ii spui ca ești nefumator. Păcat ca Dl primar nu are geam si către magazinul Obor ca sa se bucure si el de aceasta priveliste. Felicitări pt acest articol!
Random imageUltimele stiri


loading...