2018-12-17 05:46


Miliardarii României, executaţi de Fisc

 |  21:00
Miliardarii României, executaţi de Fisc

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, Ovidiu Tender, Dinu Patriciu, Ioan Niculae, Dan Ostahie şi George Becali au cel puţin două lucruri în comun: sunt şi în topurile celor mai bogaţi români, dar şi pe „lista neagră” a Fiscului. Companiile controlate de miliardarii ţării sunt ameninţate cu executarea silită de Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) din cauza datoriilor mari pe care le au la bugetul de stat.

Cu toate că are o avere estimată de topurile de specialitate la peste un miliard de euro, compania lui Ioan Niculae, InterAgro, avea la sfârşitul lui iunie o datorie la bugetul de stat de peste 7 milioane de lei. Drept urmare, s-a început executarea silită pentru recuperarea restanţelor. Războaiele miliardarului cu Fiscul sunt celebre. Galaxy Tobacco, la care acţionar este Niculae, a fost acuzată recent de ANAF că a vândut ilegal în UE ţigări de 10 milioane de euro. Totalul obligaţiilor Galaxy Tobacco,la bugetul de stat, scadente până în iunie erau de peste 62 de milioane de lei.

Şi Adevărul Holding SRL, companie controlată de Dinu Patriciu, figura pe lista neagră a Fiscului cu datorii de peste un milion de lei, cu observaţia „s-a început executarea silită”. Topurile de specialitate îl dau pe miliardar drept cel mai bogat român. Potrivit Forbes, el a ajuns pe primul loc după ce a vândut 75% din acţiunile Rompetrol. Investiţiile omului de afaceri sunt în media, energie, imobiliare, bancare şi IT&C. 

Fraţi şi la datorii

Fraţii Ioan şi Viorel Micula,care controlează European Food, firmă cu vechime pe lista datornicilor, au de dat statului peste 150 milioane de lei. Cu toate că au o avere de peste 350 milioane de euro, fraţii Micula nu au reuşit până în prezent să îşi achite datoriile istorice.  Nici proprietarul retailerului Altex, Dan Ostahie, a cărui avere este de circa 180 milioane de euro, nu a scăpat de „furia” Fiscului. ANAF vrea să execute silit firma de electronice şi electrocasnice pentru datorii de peste 20 milioane de lei. Ameninţată cu executarea silită era la mijlocul anului şi Tender SA, firmă controlată de Ovidiu Tender, care a reuşit să adune datorii de peste 5 milioane de lei, în timp ce omul de afaceri a strâns  în conturi peste 300 milioane de euro.

Băncile, pe listele Fiscului

La sfârşitul lui iunie, trei insituţii financiare aveau obligaţii restante la bugetul de stat. ANAF a început la acea vreme procedura de executare silită a Millennium Bank, care avea o datorie de 8.000 de lei. Pe lista Fiscului se află şi Banca Românească, aceasta având restanţă de 500 de lei. Procedurile erau începute şi pentru Volksbank România, care are o datorie de 41.000 de lei. Şi Bank Leumi România are restanţe de 159.997 de lei, însă banca a depus cereri de compensare.

Becali, clientul ANAF

Fiscul a scos recent la vânzare un teren deţinut de finanţatorul echipei Steaua Bucureşti pentru a-şi recupera prejudiciul creat de omul de afaceri ca urmare a vânzarii unor imobile în perioada 2005-2009 fără să achite TVA la stat. Potrivit calculelor ANAF, europarlamentarul ar trebui să achite statului circa 2,3 milioane de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-16

Mai multe imagini:
Miliardarii României, executaţi de Fisc
zoom
Miliardarii României, executaţi de Fisc
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...