2018-09-26 12:09


Ministerul Agriculturii: Anul trecut s-a pierdut un miliard de euro pe programul de dezvoltare rurală

 |  07:51
Ministerul Agriculturii: Anul trecut s-a pierdut un miliard de euro pe programul de dezvoltare rurală

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat vineri seara, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, că anul trecut, s-a pierdut un miliard de euro pe programul de dezvoltare rurală, bani cu care s-ar fi putut face o mulţime de proiecte în mediul rural. Irimescu a ţinut să precizeze că una dintre prioritățile sale este absorbția foarte bună a fodurilor, pe de o parte, și pe de altă parte simplificarea procedurilor și a birocrației.

”Ministerul Agriculturii are pe perioada 2014-2020, 20 de miliarde numai din bani europeni, o sumă imensă, jumătate din banii pe care România îi primește în această perioadă. Sigur, se asigură și cofinanțarea națională, plus bugetul național. Practic avem peste trei miliarde anual de transferat în agricultură. În acest condiții ne punem întrebarea cum cheltuim banii. Dacă ne uităm la sfârșitul anului trecut, am dezangajat un miliard de euro pe programul de dezvoltare rurală. Noi nu am cheltuit un miliard de euro. Cu acești bani puteam să facem o mulțime de proiecte în mediul rural, să facem ferme, să facem procesare... până și ambasadorul Norvegiei a spus că două treimi din mâncarea din România comercializată este din import. (...) Noi suntem net importatori la carnea de porc. (...) Una dintre priorități este eficientizarea aplicării Politicii Agricole Comune, respectiv, absorbția foarte bună a fodurilor, pe de o parte, și pe de altă parte simplificarea procedurilor și a birocrației”, a afirmat Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a mai spus că printre priorităţile ministerului pe care îl conduce se numără şi crearea a două tipuri de fonduri pentru finanțarea agriculturii și problema irigațiilor.

„Un alt proiect pe care pot să îl duc până la capăt este în mod cert finanțarea agriculturii, unde mi-am propus în acest an două lucruri importante: un fond de creditare, care este prevăzut în legislația europeană, și un fond mutual care să ajute fermierul în caz de calamități mutuale. Proiectul l-am început când am fost secretar de stat (...) dar au fost elemente care practic au blocat acest proiect. S-a adoptat legislația, dar nu s-a reușit să se acrediteze niciun fond. Punctul trei este un proiect foarte mare, demarat anterior - irigațiile. Eu vreau să dau o notă aparte. Pe lângă proiectul care este prevăzut printr-o lege adopatată deja, să mergem pe o componentă complementară, cu lacuri de acumulare pentru irigare gravitațională, la prețuri foarte bune și instalarea de perdele de protecție forestieră”, a explicat ministrul Achim Irimescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-30

TAGURI: minister, agricultura, an, trecut, pierde, miliard, euro, program, dezvoltare, rurala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...