2018-11-14 13:40


Ministerul Agriculturii verifică vilele făcute pe canalele de desecare

 |  17:12
Ministerul Agriculturii verifică vilele făcute pe canalele de desecare

Ministerul Agriculturii trece la controlul canalelor de irigaţii şi de desecare ca să vadă dacă ele mai există. Toată problema a apărut după ce o parte a sistemului de irigaţii a ajuns în directa utilizare a fermierilor. Cele mai mari probleme s-au constatat în jurul marilor oraşe, unde s-a înregistrat şi cea mai mare dezvoltare imobiliară, iar canalele de desecare şi de irigaţii încurcau planurile dezvoltatorilor. Autorităţile au gânduri mari cu sistemul de irigaţii, considerate cele mai importante în acest moment pentru dezvoltarea agriculturii.

„Am demarat un control la reţeaua secundară a sistemului de irigaţii şi la canalele de desecare ca să vedem care este starea lor funcţională”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, s-a constatat că, în jurul marilor oraşe, sistemul de irigaţii şi de desecare a fost afectat de avântul imobiliar înregistrat în ultimii ani. „Controlul l-am început cu zona din jurul Timişoarei. Urmează judeţul Ilfov”, a preciat ministrul.

Canalele de desecare au fost create pentru a prelua surplusul de apă din zonele cu potenţial de inundabilitate. Acestea şi-au găsit cea mai bună utilitate acolo unde pânza de apă freatică este foarte aproape de suprafaţă, astfel că se ajunge la fenomenul prin care apa vine „de jos în sus”.

Cel mai bun exemplu pentru Bucureşti este zona Pipera. Potenţialul imobiliar a întrecut interesul privind protecţia la inundaţii, astfel că unele canale de desecare au dispărut, făcând loc vilelor. În compensaţie, la ploi ceva mai abundente, pivniţele caselor, dar şi haznalele, se umplu de apa venită din pământ, pentru că nu mai există canalele care să preia surplusul de apă.

Lege contra rechinilor

Ministrul Agriculturii a precizat că sistemul de irigaţii a continuat să se degradeze şi după ce a ajuns în administrarea fermierilor. „OUG 79/2013 ce modifică Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 are ca scop tocmai instituirea unor măsuri care să ducă la protecţia sistemului de irigaţii”, a spus Daniel Constantin. Modul de organizare a sistemului de irigaţii a trebuit să fie regândit, cea mai bună soluţie fiind trecerea cu titlu gratuit în proprietatea organizaţiilor de udători a sistemelor de irigaţii. Acestea „nu au asigurat paza şi protecţia sistemului primit, rezultatul fiind devastarea amenajărilor. De asemenea, s-a constatat că infrastructura nu a fost întreţinută potrivit destinatiei sale, aflându-se, în prezent, în stare de degradare”, se arată în Nota de fundamntare a OUG nr. 79/2013.

„De aceea am decis ca fermierii să primească sistemul de irigaţii al statului prin contract de comodat, astfel încât să nu trebuiască să plătească ceva, dar să aibă grijă să-l păstreze în starea funcţională”, a spus ministrul. „Dacă, după 5 ani de contract, se constată că totul este în regulă, prelungirea va fi pe 20 de ani, ca să existe stabilitate”, a spus ministrul.

Modificarea a avut şi alt scop. Unii fermieri au ajuns la conducerea unor organizaţii de udători şi au impus tarife ce au făcut irigaţiile inabordabile din partea unor agriculori mai mici. După o perioadă de timp, aceştia din urmă s-au văzut nevoiţi să vândă terenurile către cei mari, la preţuri aproape dictate. Modificările aduse prin contractul de comodat au menirea şi a sparge acest „monopol”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-28

TAGURI: Daniel, Constantin, ministerul, agriculturii, vile, canale, desecare, irigatii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...