2018-06-21 15:29


Ministerul Transporturilor a demis ilegal CA de la Aeroporturi Bucureşti

 |  19:13
Ministerul Transporturilor a demis ilegal CA de la Aeroporturi Bucureşti

Ministerul Transporturilor (MT) a demis joi administratorii CN Aeroporturi Bucureşti şi a numit un CA interimar, a anunţat Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei care administrează aeroporturile Capitalei, susţinând că "există dovezi" că AGA a avut loc fără respectarea prevederilor legale.

Administratorii înlocuiţi sunt Radu Merica (preşedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Găurean şi Adrian Cighi. "Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, în calitatea sa de Unic Administrator şi Manager de Fond al SC Fondul Proprietatea SA este profund dezamăgit să ia act de o decizie luată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor care a avut loc astăzi la CN Aeroporturi Bucureşti SA, prin care întregul Consiliu de Administraţie (CA) al companiei a fost demis şi înlocuit cu un nou Consiliu interimar, care a fost selectat fără a avea în vedere prevederile OUG 109/2011", se arată într-un comunicat al administratorului FP.

Schimbarea vine în condiţiile în care rezultatele raportate de companie în 2013 sunt "foarte încurajatoare", profitul net crescând cu 35,5%, la 71,96 milioane lei şi traficul de pasageri "începând să arate semne de accelerare" în urma introducerii unor rute noi în a doua jumătate a anului 2013, potrivit sursei citate de Mediafax.

"Există dovezi clare care arată că această adunare a acţionarilor a avut loc fără a se respecta prevederile legale în ceea ce priveşte convocarea şi cerinţele de cvorum, aşa cum sunt acestea reglementate prin Art. 117 şi 121 din Legea nr. 31/1990, urmând să analizăm cu atenţie implicaţiile legale ale acestor fapte", se spune în comunicat.

Administratorul FP apreciază că o schimbare atât de rapidă şi completă a conducerii, în special având în vedere posibilitatea nerespectării prevederilor OUG 109/2011 şi ale Legii nr. 31/1990, ar putea avea efecte negative asupra performanţei financiare a CN Aeroporturi Bucureşti SA şi asupra credibilităţii Guvernului în ceea ce priveşte eforturile de îmbunătăţire a implementării standardelor adecvate de guvernanţă corporativă în companiile de stat.

Vânzările companiei Aeroporturi Bucureşti ar urma să crească cu 4,8% în acest an, de la 645,8 milioane lei la 676,8 milioane lei, dar profitul anticipat este de 2,2 ori mai mic, având un nivel bugetat de 25,3 milioane lei, de la un câştig de 56,3 milioane lei în 2013, potrivit unui raport FP, acţionar cu o participaţie de 20% la compania controlată de stat, prin Ministerul Trasporturilor.

Compania a anunţat la finele lunii ianuarie că anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri preliminată de 613 milioane lei, în urcare cu 10%, la un profit brut de 78 milioane lei, iar cele două aeroporturi pe care le administrează au fost tranzitate de 7,64 milioane pasageri, în creştere cu 1,3% faţă de 2012.

La nivelul primului trimestru, traficul aerian a depăşit 1,5 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti - Băneasa Aurel Vlaicu, numărul pasagerilor fiind mai mare cu 4,5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea în 2010, prin fuziunea societăţilor care gestionau cele două aeroporturi din Capitală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-05-29

TAGURI: demitere, ca, aeroporturi, bucuresti, fondul, proprietatea

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARCELA
29 Mai 2014

STAM SI NE INTREBAM DE CE DL. SOVA NU A DEMIS INCA CONSILIUL DE SUPRAVEGHERE DE LA CFR CALATORI? DACA FURA DIRECTORUL “SMART” DE CE SA NU FURAM SI NOI NASII? JALE MARE LA CFR CALATORI, DIRECTOAREA DE ACHIZITII IN “TOTALITATE LEGALE” ASCUNDE DOSARE DE ACHIZITII DE CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI? Sub privirea “neputincioasa” a Ministrului Transporturilor dl. DAN SOVA ,subalternii isi fac de cap ? “Cum a sifonat directorul CFR Calatori subventiile de la stat. De cum protectorul sau puscariasul Relu Fenechiu l-a instalat ditamai jupanul la CFR Calatori, Valentin Dorobantu s-a si apucat de treaba. Dar nu cea pentru care este platit din bani publici, bineinteles. Dorobantu a trecut imediat la aplicarea unui plan minutios de falimentare fortata a companiei de stat aflata in subordine, a carei activitate a fost pur si simplu sabotata sistematic, dupa cum s-au plans in mod repetat chiar angajatii de la CFR Calatori, totul in beneficiul concurentilor din domeniul privat. Dupa mine, potopul! Aceasta pare sa fie singura strategie manageriala dupa care se calauzeste Valentin Dorobantu.
NINA
29 Mai 2014

Hotie la drumul mare? “Directorasul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la 20.000.000 de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă, directorasul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic, managerul de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat.”
ILEANA
31 Mai 2014

Trist dar adevarat, performante zero , salar de imparat la CFR Calatori pentru Valentin Dorobantu? Verificările echipei de control au evidenţiat faptul că, în perioada martie 2013-ianuarie 2014, la nivelul SNTFC CFR Călători SA nu au fost aplicate prevederile legale care limitează nivelul remuneraţiilor stabilite prin contractele de administrare şi respectiv prin contractul de mandat al directorului general. Astfel, în perioada martie 2013 - ianuarie 2014, Valentin Dorobanţu a beneficiat "atât de remuneraţie lunară stabilită prin contractul de mandat, echivalentul în lei a 7.000 de euro net, cât şi de remuneraţie lunară de administrator în cuantum de 2.000 de euro net". Rezultă că Valentin Dorobanţu "a beneficiat în mod necuvenit de remuneraţia de administrator de aproximativ 93.742 de lei". Practic, Valentin Dorobanţu a încasat lunar 9.000 de euro, net.
PETRONELA
31 Mai 2014

DE RASUL LUMII SAU DE RASUL CURCILOR? DL. SOVA , “FELICITARI” AVETI SANGE IN INSTALATIE ! SCHIMBARI MASIVE IN CONDUCEREA CFR CALATORI. PROTAGONISTII AFACERILOR “IN TOTALITATE LEGALE” DE LA ACESTA SOCIETATE DE STAT, AU RAMAS IN FUNCTII… DOROBANTU VALENTIN, CARMEN MARIA POPESCU, ALEXANDRINA GATEJ, CLAUDIU DUMITRESCU, DANA RACHILA GALBEN, MIU ILEANA, MANTESCU CRISTINA, LILIANA CONSTANTINESCU, ZAHARIA ADRIAN, MARCELA NAE, NITA ROBERT, TIMIS BOGDAN, CRINTEA STEFAN, ETC.
RADU CEL FRUMOS
31 Mai 2014

Domnule Sova, propun la sefia CA la Compania Aeroporturi pe domnul Radu Gheorghe Catalin / directorul aviatiei civile din MT, pentru "MERITE DEOSEBITE" inregistrate in activitate. Pentru sefia AGA pe d-nul Nica Adrian NICUSOR ca tot mai are sase....ha, ha, ha ....cu asa conducatori am ajuns de risul curcilor!
Random imageUltimele stiri

Apa Nova