2018-10-18 19:26


Ministerul Transporturilor va prelua Autoritatea de management pentru POS Transport de la Ministerul Fondurilor Europene

 |  20:56
Ministerul Transporturilor va prelua Autoritatea de management pentru POS Transport de la Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Transporturilor (MT) va prelua structura şi atribuţiile Autorităţii de management pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport de la Ministerul Fondurilor Europene, potrivit unui proiect de OUG publicat miercuri pe site-ul MT. Prin această măsură, autorităţile îşi propun creşterea gradului de absorbţie a instrumentelor structurale.

În proiectul de act normativ se arată că Ministerul Transporturilor, în calitate de minister de specialitate, nu are instrumentele necesare pentru a coordona politicile de transport la nivel naţional, existând riscul ca proiectele propuse la finanţare să fie dublu monitorizate de Ministerul Transporturilor şi Ministerul Fondurilor Europene.

Beneficiarii POS Transport sunt Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), CFR, Metrorex, Compania Naţională ”Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa şi Compania Naţională ”Administraţia Porturilor Dunării Maritime” SA Galaţi. Aceste companii se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor dar, în baza contractelor de finanţare, sunt coordonate pentru implementarea proiectelor de către Ministerul Fondurilor Europene, dubla coordonare având drept consecinţă întârzieri în implementarea proiectelor, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Nivelul anual al sumelor absorbite a scăzut de la aproximativ 1 miliard de euro anual la 175 milioane euro în prezent, ”reflectând faptul că dubla coordonare a beneficiarilor POS Transport are impact negativ asupra ratei de absorbţie a fondurilor structurale”, conform sursei citate.

În proiectul de OUG se mai arată că blocajul în implementarea proiectelor de infrastructură de transport a condus la creşterea valorii eligibile a proiectelor fazate de la aproximativ 1,2 miliarde euro estimate la sfârşitul anului 2014 la 2,4 miliarde euro în prezent pentru faza a doua, cu impact direct asupra bugetului alocat proiectelor în perioada de programare 2014-2020.

Ministerul Transporturilor va prelua totodată şi personalul şi posturile aferente Autorităţii de management pentru POS Transport, respectiv 108 posturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-24

TAGURI: pos, transport, fonduri, europene
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...