2017-01-22 05:39

ECONOMIE


Ministerul Agriculturii colectează posturi bugetare

 |  21:00
Ministerul Agriculturii colectează posturi bugetare

Ministerul Agriculturii se gândeşte la creşterea numărului de angajaţi din aparatul central, în detrimentul structurilor teritoriale, în condiţiile în care se vorbeşte tot mai mult despre descentralizare. Mai mult, posturile sunt pentru structurile care se ocupă de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, ceea ce presupune şi salarii mai mari cu 75%. Rămâne de văzut cum se vor descurca autorităţile în condiţiile în care încep să fie solicitări de reangajare în baza unor sentinţe judecătoreşti.

Ultima iniţiativă legislativă a lui Valeriu Tabără ca ministru al agriculturii vizează întărirea structurilor ministerului la schimb cu posturi din cadrul altor instituţii ce ţin de acest minister. Este vorba de 37 de posturi, toate în structurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu lefuri mai mari cu 75%, pentru că presupune lucrul cu fonduri comunitare. Numai că aceste fonduri sunt administrate de către două mari instituţii, cu mii de angajaţi, ce ţin tot de Ministerul Agriculturii. Este vorba de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), care derulează programele de subvenţionare a agriculturii, şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care administrează contractele de finanţare derulate prin fonduri comunitare.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, Ministerul Agriculturii va prelua posturi de la direcţiile judeţene pentru agricultură, dar şi de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), astfel încât să se menţină în anvelopa de 7.566 de angajaţi bugetari.

Dilema ADS, disponibilizări şi reangajări

Cea mai interesantă reducere de personal se produce la ADS, care a mai trecut în ultimii doi ani printr-o serie de restructurări. „Ediţia 2010” a disponibilizărilor din ADS a fost extrem de căutată, pentru că cei 62 de „norocoşi” au plecat cu câte 72.000 de lei drept plăţi compensatorii. A fost o adevărată cursă pentru ocuparea unui loc pe listele de concedieri.

În 2011, ADS a mai făcut o triere de personal, de data aceasta vreo 80, dar fără nici un fel de compensaţii. Marele opozant al plăţilor compensatorii a fost chiar ministrul de atunci, Valeriu Tabără. Parte dintre aceşti „defavorizaţi” au dat în judecată statul. La ora actuală se înregistrează primele sentinţe în aceste procese, care impun şi reangajarea celor astfel disponibilizaţi.

Proiectul de HG promovat de Ministerul Agriculturii nu arată cum va fi rezolvată problema prin care ADS trebuie să cedeze 20 de posturi în contul ministerului, dar trebuie să reangajeze personal disponibilizat după regulile impuse de ministru. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-15

TAGURI: Ministerul_Agriculturii, Valeriu_Tabara, ADS, PNDR, disponibilizati, sentinte_judecatorestiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SANDU
07 Feb 2012

La APDRP s-au facut deja angajari. Exclusiv pe criteriul politic adica numai pedelisti. Asta in conditiile in care posturile nu s-au scos la concurs, nu s-au publicat anunturi, totul absolut ilegal. Mai mult decat atat, au scos numai posturi de consilier IA cu salarizare maxima, in conditiile in care angajatilor cu vechime de pana la 3 ani pe functii de inspector nu li s-a dat posibilitatea de promovare. Este de-a dreptul incredibil ce se-ntampla... Ar fi foarte interesanta publicarea listei celor angajati sa vedeti bataie de joc.
SANDU 2
08 Feb 2012

Dana, tu esti?

Adauga un comentariu

Random image