2017-01-17 04:55

ECONOMIE


Ministerul Economiei: E posibil ca cele două companii energetice naţionale să nu se mai înfiinţeze

 |  16:11
Ministerul Economiei:  E posibil ca cele două companii energetice naţionale să nu se mai înfiinţeze

TudorŞerban, consilierul personal al ministrului economiei, Ion Ariton, a declaratmiercuri că este posibil ca statul să renunţe la înfiinţarea celor două maricompanii energetice, Electra şi Hidroenergetica. "Este posibil să seînfiinţeze, este posibil să nu se înfiinţeze. Scenariul optimist este să fie unsistem energetic funcţional, în nişte limite tehnice bune, la nişte preţuri şitarife suporatabile de către populaţie şi economie, suficient pentru Romînia şicare să-i asigure siguranţa şi securitatea naţională. Restul sunt poveşti.Companiile au şi ele un rol, dar nu este nici esenţial, nici cel maiimportant", a spus Tudor Şerban.

Termenuliniţial de începere a activităţii celor două mari companii energetice fuseseanunţat de autorităţi pentru 1 iulie 2010, iar ulterior a fost amânat pentru 1ianuarie 2011. Procesul de înfiinţare este blocat în instanţă de mai multe lunide Fondul Proprietatea şi sindicatele din Hidroelectrica.

ElectraSA ar urma să fie formată din complexurile energetice Turceni, Rovinari şiCraiova, Nuclearelectrica, SH Râmnicu Vâlcea, SH Sibiu, SH Târg-Jiu, sucursale(fără personalitate juridică) din structura Hidroelectrica, filiala HidroservRâmnicu Vâlcea, din structura Hidroelectrica, Societatea Naţională a LignituluiOltenia (SNLO). În Hidroenergetica ar urma să fie incluse Electrocentrale Deva,Electrocentrale Bucureşti, sucursale din structura Termoelectrica (S.E.Paroşeni şi Termoserv Paroşeni), sucursale din structura Hidroelectrica (SHBistriţa, SH Buzău, SH Cluj, SH Curtea de Argeş, SH Haţeg, SH Porţile de Fier,SH Oradea, SH Sebeş şi SH Slatina), filiale ale Hidroelectrica (HidroservBistriţa, Hidroserv Slatina, Hidroserv Porţile de Fier, Hidroserv Curtea deArgeş, Hidroserv Sebeş, Hidroserv Haţeg şi Hidroserv Cluj), parte din CompaniaNaţională a Huilei după restructurare.

Construcţia reactorelor 3 şi 4 de la Cernavodă, amânată

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte proiectulunităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, Şerban a precizat căesteposibilă o întârziere a cosntruirii reactoarelor, pentru căparteapregătitoare totdeauna durează mai mult decât se estimează iniţial,întrucât aici intervin în principal banii. "Sunt după aceea nişte termenefoarte exacte de realizare a echipamentelor respective, care în orice loc dinlume, mai devreme de 35-40 de luni, nu se pot realiza. E vorba de echipamenteimportante", a afirmat Tudor Şerban. Acesta a subliniat că, pentru statulromân,este important să dezvolte aceste două unităţi nucleare, dar căpachetul de acţiunicu care Nuclearelectrica se va implica în proiect"este mai puţin important, pentru că este o afacere pentru ţară".Tudor Şerban mai afirmă că există şi posibilitatea de a atrage noi investitoriîn proiect. Potrivit acestuia, companii din Coreea, China, RusiaşiAmerica aumanifestat interes pentru construcţia celor douăreactoare nucleare de la Cernavodă. "Tot ce a venit din China au fostcompanii foarte mari, primele locuri din China. Au fost pe hidro,au venitşi pe noxe pe captare, pe mediu, au venit pe modernizare şi retehnologizare degrupuri de centrale de cărbune. DinChina mai puţin pe centrală nucleară,din Coreea de Sud sigur", a adăugat Şerban. Acesta a mai spus că, îngeneral, cu toate aceste companii a discutat legat de asocierea îndiverseproiecte, şimai puţin desprepreluarea de pachete lacompanii din cadrul Ministerului Economiei. "PentruRomânia, cea maiavantajoasă ofertă e aceea care vineîn acest moment. Noi avem acumprobleme cu venitul. Cea mai bună ofertă este cea care vine şi după aceeatrebuie să faci o analiză a ofertelor. Deocamdată noi suntem mulţumiţi că însectorul energetic avem încă oferte", a încheiat Şerban.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image