2017-01-19 00:19

ECONOMIE


Ministerul Economiei instituie robia în inventică

 |  17:18
Ministerul Economiei instituie robia în inventică

Guvernul pregăteşte terenul pentru Centrul Tehnic de la Titu al Renault, astfel încât realizărileinginerilor români să nu ajungă subiect de dispute juridice. Un nou proiect de lege privind invenţiile salariaţilor dă mână liberă angajatorilor, ceea ce ar putea aduce linişte şi altor potenţiali investitori.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri promovează un proiect de lege privind invenţiile de serviciu. Este drept, până la aplicare, e nevoie şi de aprobarea Parlamentului. Nota de fundamentare arată că pentru elaborareadocumentului,a fost cerută părerea societăţii civile cu privire la necesitatea acestui act normativ, în prim-plan fiind Grupul Dacia Renault şi Casa de avocatură Stoica&Stoica, ce aparţine unuia dintre cei mai importanţi lideri PDL.

Legea este destul de înrobitoare, pentru că se aplică invenţiilor ce rezultă din activitatea cel puţin a unui salariat, iar rezultatul muncii întregii echipe ar aparţine angajatorului respectiv. Legea nu precizează cum se procedează în cazul în care sunt la mijloc mai mulţi patroni.

Potrivit proiectului, sunt considerate invenţii de serviciu cele care “au rezultat în exercitarea funcţiei”. Se adaugă şi cele obţinute pe baza cunoştinţelor şi a bazei materiale a angajatorului, prin utilizarea unor informaţii dobândite pe durata contractului de muncă, “precum şi pe o perioadă de minimum 2 ani de la încetarea acestuia”.

Intenţiile legiuitorului sunt de a-i asigura angajatorului toate drepturile asupra invenţiei astfel dobândite. De aceea, salariatul va fi obligat “să comunice deîndată angajatorului o prezentare conţinând date cu caracter tehnic”, astfel încât acesta să poată stabili dacă este invenţie de serviciu. Rămâne de văzut dacă se vor constata cazuri în care patroniivor decide că nu este invenţia lor, dar, oricum, aceştia ar dispune de toate datele tehnice pentru a putea dezvolta proiectul iniţiat de inventator. Salariaţii mai au o şansă să rămână cu ceva, dacă în 4 luni angajatorul nu spune nimic. Printre rânduri, legiuitorul spune că soarta invenţiei ar putea fi alta, dacă în contractul de muncă salariatul şi angajatorul au stabilit alţi termeni cu privire la invenţii.

Clarificări legislative

Iniţiativa legislativă a pornit de la faptul că Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţii duce la interpretări ce nu oferă „suficiente garanţiimarilor investitori care dezvoltăactivităţide cercetare şi producţieîn România, în privinţadrepturilor asupra invenţiilorapăruteşi dezvoltate încadrul acestor investiţii”, se arată în Nota de fundamentare. Acest lucru duce la un număr redus de cereri de brevete din partea mediului de afaceri, 45-55% din cereri fiind din partea persoanelor fizice. Consecinţa este că firmele nu se înghesuie să cumpere invenţiile.

Cel mai cunoscut caz de litigiu în domeniu este cel al eleronului încorporat, folosit pentru autoturismele Dacia berlină, când un angajat al Dacia Piteşti a fost despăgubit cu aproximativ 4 milioane de dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image