2017-01-22 22:26


Ministerul Economiei nu ştie cât aur de la Roşia Montană va rămâne în România

 |  19:07
Ministerul Economiei nu ştie cât aur de la Roşia Montană  va rămâne în România

Oficialii Ministerului Economiei habar nu au cu câte tone de aur va rămâne România din exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană. Oficialii companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) au precizat, joi, că din zăcământul de aur aflat la Roşia Montană, de circa 314 tone, 245 tone vor fi extrase.

Întrebat câte tone de aur va păstra România din proiectul minier de la Roşia Montană, directorul Direcţiei Resurse Minerale din cadrul Ministerul Economiei, Mihai Găman, nu a ştiut ce să răspundă. „Statul nu are capacitatea de a investi într-un astfel de proiect, pentru că ar trebui să se înfiinţeze o companie de stat separată. Statul nu îşi permite o astfel de companie”, a spus Găman.

Pe de altă parte, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, a explicat că rezervele de aur ale României, estimate de companiile care le exploatează, se ridică la aproximativ 700 tone, în timp ce resursele de argint sunt evaluate la 2.000 tone. „Unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur şi argint este cel de la Roşia Montană, evaluat la aproximativ 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint”, a explicat preşedintele ANRM.

Primul lingou ar putea fi turnat în 2014

Directorul de proiectare tehnică al RMGC, Cecilia Szentesy, a precizat că rezervele de aur în situl de la Roşia Montană se ridică la aproximativ 314 tone de aur şi 1.500 tone de argint. „În timpul procesului de exploatare, se pierde cam 20%, randamentul proiectului este de 80%, respectiv 245 tone de aur şi 900 tone de argint. La un preţ mediu de 900 de dolari uncia, valoarea zăcământului este estimată la 7,5 miliarde de dolari”, a spus Szentesy.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image