2019-01-19 11:01


Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două complexuri energetice în locul megacompaniilor

 |  19:18
Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două complexuri energetice în locul megacompaniilor

Chiar dacă autorităţile au pierdut procesul privindcrearea Electra şi Hidroenergetica, Guvernulnu renunţă la ideea comasării companiilor energetice. Ministerul Economiei şiComerţului a anunţat că se intenţionează înfiinţarea a două complexurienergetice, unul pe lignit şi unul pe huilă, în Valea Jiului şi în Oltenia, încazul în care cele două megacompanii nu vor fi înfiinţate până la sfârşitulacestui an. Pe de altă parte, fostul director general al Hidroelectrica, actualmembru în Consiliul de Administraţie al companiei, Mihai David, a adăugat căsistemul american sprijină Franklin Templeton, administratorul FonduluiProprietatea, pentru a prelua controlul asupra sectorului energetic românesc.Franklin Templeton s-a opus înfiinţării celor două companiii din sectorulenergetic – Electra şi Hidroenergetica.

Directorul Direcţiei de politici energeticedin cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA),Alexandru Săndulescu, a declarat joi că se discută mai multe soluţiialternative la cele două mari companii energetice care urmau să fie înfiinţate,respectiv Electra şi Hidroenergetica. „O soluţie viabilă ar fi crearea a douăcomplexuri energetice, în cazul în care cei doi mari giganţi energetici nu vorfi înfiinţaţi până la sfârşitul acestui an. Primul complex energetic ar urma săfie bazat pe lignit, incluzând Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO), dar şi cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinarişi Craiova), iar cel de-al doilea ar viza zona de huilă şi ar putea fi alcătuitdin Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani şi termocentralele Deva şiParoşeni. Unul din complexuri ar fi pe lignit şi celălalt pe huilă, ca proiectintermediar pentru crearea celor două companii”, a explicat Săndulescu. El a anunţat că aceastăvariantă urmează să fie prezentată Fondului Monetar Internaţional (FMI). “Este nevoie, de asemenea, şide o nouă hotărâre de Guvern care să prevadă acest lucru. În ceea ce priveşte societăţileNuclearelectrica şi Hidroelectrica, încă nu s-a decis ce se va întâmpla cu ele,rămâne să vedem, soluţia unui IPO (Initial Public Offering, n.r.) esteechitabilă”, aspus Directorul Direcţiei de politici energetice din MECMA.

David: Franklin Templeton vrea săpreia controlul sistemului energetic românesc

Membrul în Consiliul de Administraţie alcompaniei de stat Hidroelectrica, Mihai David, fost director general alcompaniei până în urmă cu câteva luni, a declarat că autorităţile americanesprijină Franklin Templeton,administratorul Fondului Proprietatea, în încercarea acestuia de a preluacontrolul asupra companiilor energetice de stat din România. “Ideea principală este cădincolo de ce ne învaţă sistemul american, el îşi doreşte să-i sprijine pe administratoriiFondului Proprietatea, pentru modul în care doreşte să se impună în companiileenergetice, îşi doresc să preia controlul acestor companii. Toată problema aînceput de când Franklin Templeton a venit la Fondul Proprietatea, pentru căvrea să controleze sistemul energetic românesc”, a mai declarat Mihai David. OficialulHidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, a făcutastfel referire la discursul recent al ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark H.Gitenstein, care a criticat în termeni duri sistemul energetic românesc. „Gitensteinlaudă pe Franklin Templeton, care îşi doreşte să impună nişte decizii, iar dacăare de-a face cu neprofesionişti, va reuşi să se şi impună, chiar dacă suntminoritari”, a afirmat David. De altfel, Franklin Templeton este unul dinprincipalii contestatari ai proiectului înfiinţării celor două mari companiiidin sectorul energetic, Electra şi Hidroenergetica. Ambasadorul Mark H.Gitenstein declara la 31 martie că reorganizarea companiilor energetice este o „rearanjarea şezlongurilor de pe Titanic”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...