2017-01-23 14:52


Ministerul Fondurilor Europene va fi înfiinţat în septembrie

 |  17:41
Ministerul Fondurilor Europene va fi înfiinţat în septembrie

Noul minister pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene va fi înfiinţat până la sfârşitul lunii septembrie, însă numele persoanei care va fi desemnată pentru acest portofoliu va fi comunicat public numai după ce se va obţine acordul Coaliţiei în toate aspectele acestui demers, a declarat primul-ministrul Emil Boc. Acesta a mai menţionat că România trebuie să îşi accentueze şi să îşi diversifice piaţa de export în state din afara Uniunii Europene, menţionând printre acestea ţările din Orient. 

„Lumea poate să speculeze pe baza unui nume sau al altuia, eu, ca premier, voi putea să vă comunic public după ce voi avea acordul Coaliţiei pe toate aspectele. Deocamdată, există acordul Coaliţiei cu privire la necesitatea înfiinţării ministerului pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene. După ce mă voi consulta cu Coaliţia şi voi avea acceptul calendarului de implementare a acestei măsuri, voi prezenta public şi termenul de implementare şi numele viitorului ministru. Le avem, evident, în analiză, dar decizia o voi comunica după ce voi avea acordul Coaliţiei. Oricum, va fi înfiinţat în termenul imediat următor pentru că este o prioritate imediată a Coaliţiei. Eu aş spune luna septembrie”, a declarat premierul Boc. De asemenea, el a subliniat că înfiinţarea acestui nou minister nu va însemna acreditarea altor structuri pentru absorbţia fondurilor europene pentru că asta ar lungi şi mai mult procesul de absorbţie. „Aşa cum îi spune numele, va coordona structurile care au legătură cu absorbţia fondurilor europene şi va fi principala interfaţă cu Bruxelles-ul pentru a grăbi absorbţia fondurilor europene”, a mai spus şeful Guvernului. Întrebată când va fi înfiinţat noul minister şi cine îl va conduce, Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a spus: „Probabil că cel mai târziu în octombrie şi cel mai probabil domnul Orban”.

România trebuie să îşi diversifice exporturile în ţările din afara UE

„Este necesară accentuarea şi diversificarea pieţei de export a României. România trebuie să îşi diversifice comenzile şi exporturile şi spre alte zone decât cele din Uniunea Europeană. Criza a arătat că ţările care au diversificat exporturile au fost câştigătoare. Avem relaţii tradiţionale cu statele din Orient şi nu numai. Vom avea o relaţie directă cu mediul de afaceri pentru a sprijini şi încuraja exporturile în alte ţări decât cele existente”, a afirmat Emil Boc, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri, desfăşurată la Ministerul Finanţelor Publice.  De asemenea, premierul a spus că pentru a aduce resurse suplimentare la bugetul de stat este necesară implementarea proiectelor în parteneriat public-privat.  Şeful Executivului a adăugat că mediul de afaceri a apreciat măsurile incluse în Codul fiscal, dar a avut şi o serie de propuneri, precum majorarea plafonului pentru plata TVA, de la 35.000 la 50.000 de euro, şi eliminarea parafiscalităţii.  „Mediul de afaceri a avut şi propuneri, cum ar fi majorarea plafonului pentru plata TVA, de la 35.000 la 50.000 de euro, eliminarea parafiscalităţii, a acelor taxe şi tarife parafiscale care complică activitatea firmelor, simplificarea procedurilor pentru firmele plătitoare de TVA în vederea scurtării timpului de obţinere a documentelor necesare, îmbunătăţirea mecanismelor de absorbţie a fondurilor europene prin eliminarea birocraţiei”, a adăugat Emil Boc.  Acesta a precizat că va avea întâlniri lunare cu reprezentanţii mediului de afaceri, în care să fie inventariate propunerile acestora şi măsurile aplicate.  „Mare parte din măsurile propuse de mediul de afaceri se regăsesc în modificările legislaţiei actuale”, a mai spus Boc. 

Salarizarea managerilor privaţi selectaţi pentru companiile de stat nu a fost încă discutată la Guvern

„Nu s-au discutat aceste aspecte de salarizare, urmează ca particularităţile concrete ale contractului de management să se discute după procedura care va fi finalizată de către Guvern”, a spus premierul Boc. Întrebat în legătură cu criteriile în funcţie de care se va derula procesul de recrutare a managerilor, şeful Guvernului a arătat că acestea vor fi decise de către cei care se vor ocupa de selecţia acestora. „Aceste lucruri vor fi decise de către cei care se ocupă în manieră profesionistă cu selectarea printr-un mecanism concret a managerilor. Adică, sunt exigenţele de piaţă care se practică peste tot în lume”, a arătat primul-ministru. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image