2017-01-18 23:01

ECONOMIE


Ministerul Mediului scoate bani din orice

 |  21:00
Ministerul Mediului scoate bani din orice

Normele de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule au ca unic scop încasarea a cât mai multor bani ce se află la dispoziţia Fondului pentru mediu. Laszlo Borbely, ministrul mediului, a susţinut puternic o variantă de taxă auto care să lărgească baza de impunere, dar normele de aplicare, promovate de Ministerul Mediului, ajung la aberaţie. Ca să taie orice avânt al populaţiei de a revendica taxa plătită în plus, normele introduc şi măsuri birocratice excesive, care mai şi costă contribuabilul.

Normele de aplicare detaliează condiţiile în care se plăteşte taxa de poluare. Încasarea taxei se face ca şi până acum, dar se introduce o facilitate care costă. Dacă un cumpărător doreşte să beneficieze de un discount, trebuie să apeleze la expertizele Registrului Auto Român, contra unui tarif ce urmează să fie stabilit de către RAR.

Dintre elementele luate în discuţie pentru reducerea taxei se distinge „starea generală”, care ţine seama de aspectul exterior şi interior al maşinii. Cu cât este mai degradată, nu mai veche, cu atât are şanse mai mari să beneficieze de reducere. Proiectul de act normativ nu stipulează cât de „căzută” trebuie se fie maşina ca să se încadreze în reducere.

Se ştie că o maşină, cu cât este mai rulată, cu atât este mai proastă din punct de vedere tehnic. Ei bine, Ministerul Mediului premiază acest lucru şi acordă discount la taxa de poluare.

Birocraţie pe banii contribuabililor

Calvarul cel mare este pentru proprietarii de maşini care au apucat să plătească deja taxa de poluare şi acum vor să recupereze diferenţa plătită în plus după noile reguli (n.r. – valoarea taxei este cu aproximativ 25% mai mică faţă de varianta valabilă până acum). Aceleaşi dispoziţii sunt valabile şi pentru cei care au vândut, în afara ţării, maşina pentru care au plătit taxa şi trebuie să li se restituie valoarea reziduală a acesteia.

Diferenţa de taxă se solicită la administraţia financiară, cu dovada plăţii taxei, precum şi cu cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare. Cererea va fi soluţionată în 45 zile de la înregistrare, condiţia fiind ca toate documentele să fie în regulă. Fiscul va restitui banii numai după ce verifică dacă solicitantul mai are datorii la stat şi le compensează cu sumele de rambursat.

Taxă pentru facilităţi

Inconsecvenţa Ministerului Mediului este mare, dar aducătoare de venituri. Normele impun taxa de poluare pentru maşinile care nu au trebuit să o plătească, măsura fiind considerată drept stimulatoare pentru achiziţiile de autovehicule cu motorizări superioare, cât mai prietenoase cu mediul. Astfel, maşinile Euro 5 înmatriculate până la 31.12.2010 vor trebui să plătească taxă de „primă vânzare”, bineînţeles sensibil mai mare decât în cazul înmatriculării, dar cu beneficii financiare la Fondul pentru mediu.

La ora actuală, ministerul continuă politica de susţinere a motorizărilor superioare, pentru Euro 6 neplătindu-se taxa de poluare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: Taxa de poluare, Laszlo Borbely, expertize RARComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MANSELL
11 Ian 2012

Alte procese alte penalit ati platite de stat si ni meni nu e tras la raspund ere : tariceanu de exempl u, Boc (mincinosu : 17dec 2007- Cerem anularea tax ei si returnarea fara pro ces a banilor, catre cei care au platit-o deja) S ulfina Barbu , Borbely et c. N-avem bani pt sanatat e dar avem pentru a plati abuzurile celor mai sus mentionati . Si pe cele l ae lui Base. Oricum dati statul in judecata si vet i castiga .

Adauga un comentariu

Random image