2018-12-19 10:05


Ministrul Agriculturii trebuie să explice de ce a schimbat regulile în timpul jocului. Pentru cine, domnule ministru Daniel Constantin?

 |  17:20
Ministrul Agriculturii trebuie să explice de ce a schimbat regulile în timpul jocului. Pentru cine, domnule ministru Daniel Constantin?

Europarlamentar şi membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda (foto) a anunţat joi că va sesiza Comisia Europeană cu privire modificările aduse de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, regulilor în privinţa Sub-Măsurii 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, care vor afecta grav procesul de absorbţie a fondurilor europene.

Buda susţine că, înainte de a pleca din Ministerul Agriculturii, ministrul Daniel Constantin trebuie să explice public de ce a schimbat regulile în timpul jocului în privinţa Sub-Măsurii 7.2 din PNDR.

„Îi solicit ministrului Daniel Constantin să explice public de ce Ministerul Agriculturii şi Autoritatea de Management pentru PNDR au decis să schimbe regulile în timpul jocului în privinţa Sub-Măsurii 7.2 «Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică», mai exact pentru infrastructura de drumuri.

Regula depunerii de proiecte prin PNDR pentru această Sub-Măsură a fost stabilită de către Minister şi Autoritatea de Management pentru PNDR, prin documentele aprobate şi făcute publice, şi anume Ghidul Solicitantului şi Anunţul de lansare a sesiunii. Au fost alocaţi aproximativ 200 de milioane de euro pentru această sesiune, iar înscrierea de proiecte a început în data de 24 septembrie. S-au putut înscrie proiecte indiferent de punctaj, însă au fost contabilizate ca fonduri doar proiectele cu punctaj peste pragul de calitate al lunii, respectiv 60 de puncte în luna octombrie. Regula a fost aceea că sesiunea se va opri în momentul în care proiectele depuse cu punctaj peste gradul de calitate depăşeşc 120% din suma alocată. Sesiunea de depunere a proiectelor a expirat sâmbătă, 31 octombrie, iar din informaţiile deţinute până în acest moment, au fost depuse aproximativ 400 de proiecte.

Marţi seara însă, ministrul Daniel Constantin a luat decizia, într-o videoconferinţă, de a emite un ordin de ministru prin care să se redeschidă sesiunea de depunere a proiectelor până în data de 18 decembrie. Având în vedere faptul că sunt depuse proiecte care însumează fonduri mai mari decât suma alocată pentru Sub-Măsură, încălcarea regulilor stabilite prin documente oficiale ne determină să credem că această prelugire este făcută cu dedicaţie de către ministrul Constantin, pentru anumite entităţi care nu s-au încadrat în timp pentru depunerea proiectelor.

Aşadar, îi solicit ministrului Daniel Constantin ca înainte de a pleca din Ministerul Agriculturii odată cu depunerea mandatului Guvernului de către premierul Ponta, să explice public şi de îndată de ce a schimbat regulile în timpul jocului în privinţa Sub-Măsurii 7.2 şi dacă Comisia Europeană a fost înştiinţată în privinţa acestei modificări care contravine grav principiilor privind garantarea şanselor egale, respectarea regulilor şi a legalităţii şi încalcă interesul comunităţilor din România”, arată Daniel Buda.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: fonduri europene, ministerul agriculturii, daniel constantin, daniel buda
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...