2019-01-17 19:23


Ministrul Economiei despre planul de strângere a acțiunilor la companiile de stat într-un fond

 |  16:53
Ministrul Economiei despre planul de strângere a acțiunilor la companiile de stat într-un fond

Ideea înființării unui fond suveran care să strângă acțiunile companiilor de stat este bună, deoarece astfel poate fi "profesionalizată" guvernanța corporativă, dar un astfel de fond trebuie să fie gestionat privat, corect și în afara intereselor politice, a declarat, pentru Agerpres, vicepremierul și ministru al Economiei, Costin Borc.

"S-au auzit foarte multe vorbe despre un fond suveran. Ambele partide mari prezintă o idee de fond suveran care să strângă acțiunile la întreprinderile de stat. Eu, personal, cred că e foarte bine și cred că primul lucru în care se va câștiga dintr-un astfel de fond este că vom putea să profesionalizăm guvernanța în aceste întreprinderi. Noi ne-am referit până acum, pentru că acestea erau foarte vizibile, la Consiliu de Administrație, la director general, unde va fi nevoie de profesionalizare și de schimb de experiență și de adoptare de bune practici, în momentul în care se vor pune întreprinderile împreună într-un fond", a explicat ministrul Economiei.

În opinia lui, o astfel de profesionalizare la nivelul întreprinderilor, împreună, ar fi benefică, însă, din momentul în care va fi înființat, acest fond va trebui să fie gestionat privat, în afara intereselor politice.

"Noi, azi, am reușit să depolitizăm, ceea ce este foarte bine, dar acum trebuie să intrăm în jos în întreprinderi și să spunem cum se fac achizițiile, care sunt competențele într-o direcție financiară, mai facem contabilitate de mână sau am introdus un sistem de gestiune computerizat. Cum le transpunem? Am o echipă care le ia și începem să le transpunem în fiecare firmă în parte. Acesta cred că e un pas la care fondul, în afară de partea macro pe care cele două partide o prezintă, de a reuși să atragă investiții în firmele astea, de a reuși să emită obligațiuni de care economia țării să beneficieze pentru a investi mai departe în autostrăzi etc, prin profesionalizarea asta, prin cross-fertilization, ar fi benefic. Eu cred că unul dintre lucrurile în momentul în care punem toate întreprinderile într-un fond din asta mare, care ar trebui să fie gestionat privat, corect și în afara intereselor politice, unul dintre primele lucruri este: unde trebuie să fie?", a spus vicepremierul.

Programul PSD pentru investiții 2017 - 2020 prevede înființarea unui fond suveran de dezvoltare și investiții, care va prelua în portofoliu toate companiile de stat profitabile. Pe de altă parte, în programul de guvernare al PNL pentru perioada 2016 - 2020, se propune înființarea unui Fond Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR) care se va utiliza pentru "investiții strategice și pentru a acoperi deficite de finanțare în zone critice". Ca instrument complementar al FRDUR, liberalii propun Banca de Dezvoltare și Investiții a României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-20

TAGURI: ministru, economie, plan, strangere, actiuni, companii, fond
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DIANA GHEORGHE
21 Noi 2016

Ce inseamna sa fie gestionat " privat", asa ca Fondul Proprietatea de straini? Ce ziceti dl Borc?
Random imageUltimele stiri

loading...