2019-01-24 01:18


Ministrul Ghinea: Acest Guvern a adus în țară două miliarde de euro

 |  21:37
Ministrul Ghinea: Acest Guvern a adus în țară două miliarde de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea susține că Guvernul din care face parte a adus deja în țară două miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 - 2013, iar cifra previzionată pentru tot anul 2016 este de 3,2 miliarde de euro, scrie Agerpres.

"Batman, Batman! Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezintă o banalitate: Ministerul de Finanțe a cules de la Autoritățile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene. Aceste cifre — furnizare de toate AM-urile — confirmă la virgulă ceea ce am declarat public până acum", a scris Cristian Ghinea, joi, pe Facebook.

Totodată, ministrul Fondurilor Europene spune ce conține memorandumul.

"Am declarat că acest Guvern a adus deja în țară două miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 — 2013. Grație acestui memorandum, avem și cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro)", spune Ghinea.

Acesta precizează că Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorități de Management pentru Programele 2014 — 2020. "Tocmai pentru a nu aștepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată. Datorită acesteia, vor intra bani în țară chiar din acest an. Mai exact 136.848.561 euro pentru POAT, POAD și POCA (programele de asistență tehnică, umanitar și capacitate administrativă). Chiar azi am negociat o posibilă modalitate prin care pe anumite scheme simplificate din POCU putem urma un model similar, deci sunt convins că putem chiar mai mult, e o estimare conservatoare cea din memorandum", explică Cristian Ghinea.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, faptul că această schemă pentru cele 3 Programe a fost acceptată după negocieri lungi și serioase cu Comisia Europeană este un succes al actualei echipe de conducere a MFE.

"Dat fiind că guvernul Ponta nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi putut să o facă, trebuie să folosim metode de grăbire a sistemului de acreditare. Facem curățenie după incapabili, în toate domeniile", afirmă Ghinea.

Conform acestuia, procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an va face ca, în 2017, România să primească 3,6 miliarde de euro.

"Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an și pentru care muncim pe brânci — deși ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi — va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro). Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă și cifra de absorbție pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea. Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta și sabotată de Ghiță prin sisteme de IT fanteziste și scump plătite și b) să lansăm ghiduri și proiecte. Ceea ce facem la foc automat. Vedeți site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon școlar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanțarea aflată deja în țară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare", spune Ghinea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-28

TAGURI: ministrul fondurilor europene, cristian ghinea, guvern, programe
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BĂSESCU (VIGILENT)
29 Iul 2016

IAN-AUZI...ȘI UNDE-S, GENIULE?
CONSTANTIN
29 Iul 2016

D-le Ministru si unde au ajuns bani adusi,in buzunarul carui amic??Concret si la obiect ce s a realizat cu suma adusa???Corectati greselile facute de alti??De ce nu sunt pusi sa plateasca daca au gresit ,cu intentie??De ce se iau ,inca odata ,bani din Buget??Cred ca refuzati sa intelegeti mecanismul bani -responsabilitate.,siastfel aparati si incurajati jefuitori.
ANONIM
29 Iul 2016

Or "returna" si finantarile primite de la Soros ?
Random imageUltimele stiri

loading...