2019-01-21 14:18


Ministrul Niţă anunţă facturi la curent mai mici cu 7-8%

 |  18:47
Ministrul Niţă anunţă facturi la curent mai mici cu 7-8%

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, are veşti bune pentru populaţie. Factura la curent ar putea scădea simţitor până la sfârşitul anului, ca urmare a unor măsuri, provizorii, pe care le-a luat. Este drept că trăinicia acestei decizii depinde de avizul pe care Comisia Europeană ar trebui să-l dea pentru amânarea la plată a unor certificate verzi, cu care se subvenţionează producerea de energie regenerabilă. Între timp, demnitarul vrea înfiinţarea unui fond de investiţii în energie, ca să se strângă bani la puşculiţă pentru lucrări în acest sector.

Valoarea facturilor la electricitate ar putea să se reducă cu 7-8% până la sfârşitul acestui an, ca urmare a modificării legii privind certificatele verzi, a afirmat, marţi, la Mioveni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, informează Agerpres. “Deocamdată reducerea va fi de 4,75%, aşa cum a comunicat ANRE, deşi părerea mea este că ar fi trebuit să fie undeva mai mult. Dar numărul mare de certificate verzi se va tranzacţiona în semestrul doi şi cred că undeva spre sfârşitul anului factura la curent va mai coborî puţin. Deci modificarea legii privind certificatele verzi va conduce la reducerea facturilor. Sigur, ANRE va comunica exact cifra, eu vă spun doar că, în momentul de faţă, este vorba de 4,75%. Se mai fac calcule (...) şi până la sfârşitul anului reducerea ar trebui să ajungă undeva la 7-8% pe total”, a declarat Constantin Niţă.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunţat, recent, că valoarea facturii la electricitate va scădea din luna august, în medie cu 4-5%, ca urmare a amânării tranzacţionării certificatelor verzi.

Fond pentru investiţii

Demnitarul a arătat că preconizează înfiinţarea unui fond de investiţii pentru energie, care va asigura finanţarea unor proiecte în acest domeniu. “Vom face un fond de investiţii în energie (...) creat prin participaţiile minoritare ale statului la toate companiile energetice privatizate. Deci, tot ce are statul minoritar, acele participaţii vor intra în fondul de investiţii pentru energie, pe care după aceea dorim să-l cotăm la bursă şi banii pe care îi obţinem să-i investim în domeniul energetic”, a declarat Niţă.

El nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, şi alte companii din domeniul energetic să contribuie la acest fond.

“În faza actuală credem că întâi ar merge participaţiile minoritare şi apoi, în funcţie de cum se creionează strategia pentru anii viitori, vom lua o decizie dacă în acest fond vor intra şi celelalte companii. Deocamdată suntem în faza de început a elaborării strategiei energetice a României pe 20-25 de ani şi vom vedea care sunt direcţiile”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, România va trebui să-şi adapteze strategia energetică la realităţile actuale şi să-şi coreleze producţia cu nivelul cererii de pe piaţă. “Abordarea strategică va trebui să fie spre piaţă şi nu spre producţie. Până acum am avut o abordare strategică spre producţie de energie şi nu spre piaţa de energie”, a spus Constantin Niţă. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16

TAGURI: nita, energie, curent, factura, certificate, verzi, fond investitii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...