2018-07-18 19:44


Ministrul Agriculturii: Un număr de 67 de probe de lapte din cele 1.335 recoltate spre analiză au fost depistate pozitive cu aflatoxină

 |  09:41
Ministrul Agriculturii: Un număr de 67 de probe de lapte din cele 1.335 recoltate spre analiză au fost depistate pozitive cu aflatoxină

UPDATE ora 13.38: Un număr de 67 de probe de lapte din cele 1.335 recoltate spre analiză au fost depistate pozitive, adică aveau nivelul de aflatoxină peste cel admis în Uniunea Europeană, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

“Toată această acţiune sanitar-veterinară a avut la bază o certitudine pe care am avut-o în data de 5 martie, când a fost depistată la o fermă din România aflatoxină peste cantitatea admisă la nivel european, de 0,05%. Din data de 7 martie au fost recoltate un număr record de probe pentru analizele din România, de 1.335 (...) Din 1.335 de probe care au fost recoltate în această perioadă, 67 de probe au fost găsite pozitive, deci cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă în Comunitatea Europeană, de 0,05%. Acest lucru înseamnă aproximativ 5% din numărul total de analize. Vorbim despre 34 probe pozitive pentru aflatoxină care s-au găsit în ferme, cinci probe pozitive în centrele de colectare lapte, opt probe pozitive la automatele de vânzare lapte şi 20 de probe pozitive în unităţile de procesare. Toate aceste cazuri au fost izolate, produsele nu au ajuns pe raft, iar astăzi sunt sigure din punct de vedere al consumului”, a afirmat Constantin.

 

Potrivit ministrului Agriculturii, la ora actuală se ştie foarte clar care sunt fermele cu probleme, precum şi centrele de colectare, iar în câteva zile, se pare că acestea vor putea reîncepe să producă din nou pentru piaţă.

 

“Toate cazurile care au fost identificate au fost izolate şi produsele respective au fost oprite de la vânzare înainte de intra la procesare. Tot ceea ce se găseşte pe raft în momentul de faţă este bun din punct de vedere al consumului, nu afectează nicidecum sănătate publică. Ascunderea unor lucruri sub preş nu a reprezentat pentru mine, nici pentru USL o opţiune. Ştim foarte clar care sunt fermele şi centrele de colectare care au avut probleme, nu într-un mod intenţionat, ci involuntar. Astăzi, toate sunt izolate şi probabil că, în câteva zile, toate aceste cazuri izolate vor începe să producă din nou pentru piaţă”, a subliniat Daniel Constantin.

Numărul de ferme în care s-au identificat depăşiri ale aflatoxinei este foarte mic, doar 20-25 de ferme dintr-un total de 700 de ferme controlate, însă acestea sunt atent monitorizate şi, în următoarele zile, vor livra fără probleme lapte pentru piaţă, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalul unei întâlniri avute cu reprezentaţii fermierilor şi ai procesatorilor.

"Cred că problema aflatoxinei nu putea fi ignorată, pentru că este o problemă reală, care a existat în România, dar care este sub control. Am identificat toate fermele cu probleme, sunt cazuri izolate, iar procentul este foarte mic. S-au controlat 700 de ferme şi au fost identificate până în prezent în jur de 20- 25 de ferme. Mâine (joi n.r.) vom avea cifrele finale. În majoritatea fermelor cu probleme furajele au fost înlocuite, iar o parte livrează deja lapte curat pe piaţă, pentru că a trecut acea perioadă de două trei zile până când se elimina aflatoxina", a spus Constantin.

Acesta a precizat că şi problema celor 32 de automate pentru distribuirea laptelui a fost rezolvată, iar în 2-3 zile acestea îşi vor relua activitatea.

Şeful MADR a menţionat că în prezent este preocupat de a găsi soluţii pentru pierderile înregistrate de fermieri şi pentru câştigarea încrederii consumatorilor.

"Trebuie să ne preocupăm de problemele legate de pierderile fermierilor, dar şi de a câştiga încrederea consumatorilor. Vrem să coordonăm relaţia dintre producător şi procesator, astfel încât să nu existe probleme în ceea ce înseamnă preţul sau desfacerea de la fermieri. În perioada următoare, avem în vedere derularea unui program coordonat de MADR astfel încât să reluăm consumul de produse alimentare în general şi consumul de produse lactate şi de lapte", a mai spus ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi:


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-06-26

TAGURI: Daniel Constantin, aflatoxina, ferma

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova