2017-01-22 07:59

ECONOMIE


Ministrul finanţelor infirmă declaraţiile directorului adjunct al ANL. Ialomiţianu: Nu există nici o variantă privind reducerea TVA

 |  17:41
Ministrul finanţelor infirmă declaraţiile directorului adjunct al ANL. Ialomiţianu: Nu există nici o variantă privind reducerea TVA

Ministrul finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, adeclarat, miercuri, că nu există nici o variantă de lucru privind reducereaTVA. „Legat deTVA, nu se pune problema reducerii. Analizăm reducereacontribuţiilor sociale, dar facem o analiză foarte atentă pentru că trebuie săavem o stabilitate financiară pentru a lua o asemenea măsură. Noi am asigurat oconsolidare fiscală şi nu am dori să ne întoarcem spre un deficit foarte mare”,a precizat Ialomiţianu. Întrebatcum comenteazădeclaraţia recentă adirectorului general adjunct al ANL, Romeo Drăgan, potrivit căreia Guvernulanalizează în prezent reducerea TVA la materialele de construcţii, Ialomiţianua răspuns: „Domnul director nu face parte din Guvern; nu există nici o variantăprivind reducerea TVA”.

Pe de altă parte, Ialomiţianu a declarat că România estestabilă din punct de vedere macroeconomic, fiind în situaţia de a-şi finanţadeficitul bugetar. „Am finalizat cu succesacordul cu FMI, ComisiaEuropeanăşi Banca Mondialăşi putem spune că am stabilit echilibrulmacroeconomic, iar în România este un loc prielnic pentru investiţii. Româniaeste o zonă stabilă, România este în situaţia de a finanţa deficitul bugetar,de a asigura sustenabilitatea finanţelor publice, de a da mai mulţi bani pentruinvestiţii. Nu trebuie să fie însă ca în 2008, când aveam o brumă de bani şihai să majorăm cheltuielile. Numai investiţiile pe termen lung aduc ostabilitate economică, o creştere sănătoasă”, a precizat Ialomiţianu, în cadrulConferinţei „Finance 2011” organizată de Fundaţia Forum Invest. Ministrul finanţelora mai spus că România nu a fost pregătită să facă „faţă crizei, având undeficit excesiv peste 5%, un sistem de salarizare şi al cheltuielilor socialenesustenabil din punct de vedere financiar”. „Celelalte ţări europene au luatmăsuri de ajustare şi au oferit mai mult spaţiu fiscal pentru mediul deafaceri, dar România nu a reuşit suficient să ajute mediul de afaceri. Atrebuit să se facă anumite ajustări pentru că riscam să ajungeam la un deficitde 14%, care nu putea fi susţinut financiar, şi la o pierdere a încrederii pepieţele financiare”, a completat ministrul de resort.

Ialomiţianu a mai spus că ministerul pe care îlconduce va continua reformele de consolidare fiscală pentru atingereadeficitului de 3%, cerut de legislaţia europeană. „Politica fiscală trebuie săfie predictibilă.Nu ne mai permitem să modificăm legislaţia fiscală săfim plăcuţi, să fim populişti. Nu mărim taxele şi impozitele, dar menţinem cotaunică. Sunt voci care cer reducerea cotei, dar trebuie să facem o analizăserioasă pentru că dacă reducem cotele de impozit, contribuţiileşi nuavem stabilitate financiară, înseamnă că tot ce am făcut până acum se duce peapa sâmbetei”, aadăugat Ialomiţianu.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image