2017-01-17 23:29

ECONOMIE


Ministrul finanţelor spune că România are bani. Ialomiţianu: „Putem amâna calendarul de emisiuni pe pieţele internaţionale“

 |  18:55
Ministrul finanţelor spune că România are bani. Ialomiţianu: „Putem amâna calendarul de emisiuni pe pieţele internaţionale“
Ministrulfinanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că se poate amâna calendarulde emisiuni pe pieţele internaţionale (Medium Term Note - n.r.) dacă situaţianu va fi favorabilă, România dispunând de resurse de finanţare a cheltuielilorbugetare.

”Esteo politică a Ministerului Finanţelor, împreună cu Banca Mondială. Momentul cândeste cel mai prielnic se va decide. Noi nu suntem în situaţia de a nu avearesurse pentru finanţarea cheltuielilor bugetare, suntem în situaţia chiar săamânăm, dacă nu avem o situaţie favorabilă. Deci momentul în care este situaţiafavorabilă pentru Româniase va decide”, a precizat Ialomiţianu, în cadrulunui eveniment privind fondurile europene. Ministrul finanţelor a adăugat căîncrederea investitorilor străini în economia românească "estedestul de mare, ca urmare a finalizării cu succes a acordului cu Fondul MonetarInternaţional şi Uniunea Europeană”, România avândcredibilitate pepieţele financiare.

Secretarulde stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Bogdan Drăgoi, adeclaratla începutul acestei lunică, pe lângă emisiunea din cadrulprogramului MTN din prima parte a anului, anunţată de şeful delegaţiei FMI înRomânia, Jeffrey Franks, MFP intenţionează să acceseze pieţele internaţionaleşi în cea de-a doua jumătate din 2011.

"Amînceput la finalul anului 2010 un program pe termen mediu. În acest fel putemsă avem un mai bun acces pe piaţa externă. Vom emite în cadrul programului înprima jumătate a anului şi în mod clar vom mai avea o emisiune în a doua partea anului", a spus Bogdan Drăgoi. El a declarat că în strategiaadministrării datoriei pe termen mediu 2011-2013 se doreşte menţinerea acesteiaîn limitele sustenabile.

JeffreyFranks declarala începutulluniică MFP ar putea să se împumutede pe pieţele internaţionale prin intermediul programului MTN (Medium Term Note- n.r) în următoarele două luni.

"MinisterulFinanţelor a dezvoltat un program de obligaţiuni pe termen mediu (MTN - n.r),cu consultanţă din partea băncilor internaţionale. Urmează să aibă o primăemisiune într-o lună sau în jur de o lună şi aceasta va acorda acces pe o bazăregulată, la rate foarte competitive, la bani de pe piaţa eurobondurilor.România cred că va fi un candidat atractiv şi randamentele vor fi bune. Vedemalte ţări ieşind pe piaţă şi obţinând rate bune şi am toate speranţele căRomânia se va comporta bine din punctul acesta de vedere. Cu cât mai mare va fiemisiunea pe care România poate să o facă pe pieţele internaţionale, cu atâtmai bune vor fi condiţiile", a spus Franks.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image