2017-01-19 23:44

ECONOMIE


Ministrul mediului coace o nouă modificare. Taxa de primă înmatriculare ar putea fi înlocuită cu una generală de poluare

 |  17:55
Ministrul mediului coace o nouă modificare. Taxa de primă înmatriculare ar putea fi înlocuită cu una generală de poluare

Guvernulva lua o decizie privind recent anunţata variantă a taxei auto în următoareledouă săptămâni, însă în comitetul interministerial a apărut o nouă idee, aceeaa introducerii unei taxe generale de poluare pentru toate autoturismele, a anunţat,ieri, ministrul mediului, Laszlo Borbely.

"Eu rămânla ideea de a introduce o taxă de poluare cu ocazia înmatriculării maşinii înRomânia, dar, în comitetul interministerial, am discutat şi despre o altăvariantă: aceea a introducerii, pe viitor, a unei taxe generale de poluare, otaxă anuală care să înlocuiască taxa de primă înmatriculare", a spusministrul mediului.

Borbely arefuzat să dea detalii suplimentare despre propunere, evitând să spună cui aaparţinut ea şi de când ar urma să înlocuiască actuala taxă de poluare plătităla înmatriculare.

Proiectul delege privind noua taxă auto prevedea, în forma redactată în 17 iunie, cataxa să fie redusă cucirca 30% de la 1 iulie 2011, dată de la care să înceapă şiprocedurile de restituire a unei diferenţe de bani către proprietarii de maşinideja înmatriculate în ţară.

Documentul afost însă refăcut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fără să fie avansat unalt termen, astfel că momentul la care ar urma să fie introdusă taxa auto redusăcu 30% şi să înceapă restituirea banilor a devenit incert.

În forma iniţială,proiectul de lege stabilea restituirea unei diferenţe de bani pentruproprietarii de maşini care au achitat taxa de poluare în perioada 1 iulie 2008- 30 iunie 2011. În forma modificată, documentul prevede restituiri de banipentru taxa plătită în intervalul 1 iulie 2008 şi "data intrării învigoare a legii".

Pentru aintra în vigoare, proietul de lege privind noua taxă auto şi restituireabanilor trebuie aprobat atât de Guvern, cât şi de Parlament. Vacanţaparlamentară începe în luna iulie şi va dura până în septembrie, astfel cădezbaterile din legislativ asupra proiectului pot începe cel mai devreme întoamna acestui an.

Mai mult,procedura de restituire a banilor va fi stabilită prin norme metodologice,aprobate în termen de 30 zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Modificărilela taxa auto prevăd plata taxei la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţarăînainte de anul 2007, dar şi reducerea cuantumului taxei de circa 30% şirestituirea unei diferenţe din bani.

Sistemulactual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea de Justiţie a ComunităţilorEuropene (CJUE) a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea uneiinstanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia UniuniiEuropene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand dinalte state pe teritoriul României.

Experţii îndomeniul juridic au atenţionat Guvernul că România riscă sancţiuni financiaredin partea Uniunii Europene, în urma declanşării unei posibile proceduri deinfringement, şi numeroase alte procese cu proprietarii de maşini, inclusiv cucei care au pierdut iniţial în instanţă, dacă nu modifică urgent taxa auto şinu restituie din sumele plătite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri