2017-01-20 07:55

ECONOMIE


Misiune imposibilă de la „Agentul 007”

 |  21:00
Misiune imposibilă de la „Agentul 007”

Analiştii şi experţii din domeniul fiscal au păreri împărţite cu privire la noua “cruciadă” ordonată de premierul Ungureanu. Acesta le-a cerut miniştrilor şi celorlalţi oficiali guvernamentali cu atribuţii în combaterea evaziunii fiscale să crească gradul de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat cu 1,5% din Produsul Intern Brut în termen de 60 de zile.

Fostul preşedinte al ANAF, Daniel Chiţoiu, consideră că o  creştere a colectării la acest nivel nu e posibilă în doar două luni.  „Nu este posibil. Dacă ne uităm în istorie, cea mai mare colectare din evaziune a fost în 2007, de 1,5% din PIB pe durata unui an şi în 2008, de 0,7% din PIB. Să reduci evaziunea şi să ai creştere de colectare în două luni cât am avut în 2007, într-un an, este imposibil. Într-un an da, ar fi probabil. Controlul drastic al TVA în zona produselor accizabile şi agroalimentare şi monitorizarea bunurilor intracomunitare ar putea face posibilă o creştere a colectării. Trebuie să ţinem cont că 1,5% din PIB înseamnă peste 1,8 miliarde de euro, adică în jur de 6-7 miliarde de lei”, ne-a declarat Daniel Chiţoiu.

Frumosu: La alcool şi cereale evaziunea e imensă

Şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, crede că este foarte dificil să se majoreze colectarea într-o perioadă foarte scurtă, fără măsuri suplimentare de combatere a evaziunii. “Pe zona de alcool şi cereale este o evaziune imensă. Să creşti colectarea, până la urmă, înseamnă să te duci peste firme, să lupţi împotriva evaziunii sau, în cel mai rău caz, să creşti taxele şi impozitele. Dacă se acţionează pe partea evaziunii e perfect, dar este totuşi o declaraţie foarte curajoasă să se facă toate astea în doar două luni”, a spus Frumosu.

Şerbănescu: Dacă premierul chiar vrea, se pot face multe

Analistul economic Ilie Şerbănescu se declară încrezător în privinţa şanselor acţiunii comandate de premier, dar avertizează că anunţarea campaniei ar putea să-i compromită şansele de reuşită. „Dacă premierul vrea, de acolo se pot face multe.  Nu e simplu, dar se poate. Dacă îi vor asculta pe cei de la patronate, aceştia le vor spune unde sunt loviţi: la antrepozite, la distileriile clandestine şi la băuturile false. Singura problemă pe care o văd eu este anunţarea acestei campanii. E posibil din cauza asta să nu-i prindă pe mulţi care-şi vor închide sau muta afacerea. La fel şi la petrol şi la alte produse accizabile. Ar trebui luată acciza la pompă, nu la rafinărie. La pompă nu mai poate fi evazionată, atunci dispare factorul de furt”, a subliniat analistul.

Agathon: E o ţintă care poate fi atinsă

 „Dacă se iau măsuri, e posibilă această ţintă de colectare. Când ştii că ai limită de viaţă de 9 luni, ca Guvern, cam tinzi să te grăbeşti. E o măsură benefică şi, sper eu, sustenabilă”, ne-a declarat vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale, Dan Matei Agathon.  În opinia sa,  guvernanţii ar trebui să urmeze exemplul Bulgariei, care a transferat sarcina colectării taxelor către o firmă privată americană, obţinând rezultate considerabile. „Noi nu vom face niciodată asta”, crede Agathon.

Patronii din industria alcoolului cer reintroducerea supravegherii fiscale

Preşedintele Patronatului din domeniul alcoolului, Romulus Dascălu, îşi oferă în mod direct susţinerea cu privire la combaterea evaziunii din domeniu, dar se declară sceptic cu privire la “anihilarea” firmelor evazioniste care cotizează la partidele politice aflate la putere. Mai mult, acesta declară că ar fi de acord cu reintroducerea supravegherii fiscale, atât timp cât distileriile ilegale vor fi închise.

“Dacă există voinţă politică, există şi posibilităţi. Domnul Ungureanu a declarat acest lucru. Este clar că e posibil. Dacă vrea, are toată susţinerea noastră, a patronilor. Un exemplu pe care statul l-ar putea urma este acela că, la fabrica principală Chivas Regal lucrează pe un schimb 28 de vameşi care supraveghează fiecare picătură de whisky. În România, guvernele anterioare au scos această supraveghere. Noi (n.r. producătorii legali de alcool) vrem să fim supravegheaţi”, a spus Romulus Dascălu. El a precizat că o cisternă de alcool de 96%, folosit în procesul de producţie, valorează 180.000 de euro pentru statul român, adică 7,5 euro pe litru. „În alte ţări, o cisternă de alcool este mai valoroasă decât o maşină de bani. Dacă nu se iau măsuri pentru stârpirea evaziunii şi a contrabandei, înseamnă că nu se doresc bani la buget”, crede Dascălu. În opinia sa, problema cea mai gravă este în zona firmelor ilegale care cotizează la partide. „În Arad, Timişoara, Suceava, Botoşani şi Bihor nu se va găsi nici o neregulă şi nu vor păţi nimic firmele ilegale, din cauză că au afaceri portocalii, care, la nevoie, pot deveni şi mâine afaceri roşii sau galbene”, a spus Romulus Dascălu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-05-14

TAGURI: misiune imposibila, agentul 007Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MORMONUL DE SERVICIU
20 Feb 2012

Emil Traian Ungureanu,ar trebui sa inceapa cu inceputul-Blejnarica!!!!

Adauga un comentariu

Random image