2017-01-23 10:25


Misiunea FMI, la final: Liberalizarea preţurilor la gaze şi energie, amânată

 |  18:20
Misiunea FMI, la final: Liberalizarea preţurilor la gaze şi energie, amânată

Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, a declarat, duminică şeful Misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.

Acesta a explicat că pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului viitor. Conform înţelegerilor anterioare cu instituţiile internaţionale, tarifele reglementate la energie şi gaze trebuiau eliminate treptat până în 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru populaţie.

Cât priveşte preţul gazelor, potrivit lui Franks, „în luna aprilie va fi stabilită o foaie de parcurs. Sunt însă necesare consultări, inclusiv cu reprezentanţii companiilor, pentru ca acestea să-şi adapteze strategiile”.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că a cerut FMI ca această liberalizare să fie amânată pentru 2015, 2016 sau 2017. „FMI solicită să avem o piaţă liberă şi pentru energie, şi pentru gaze, iar UE ne spune foarte clar că atunci când s-a semnat Tratatul de aderare aveam obligaţia să liberalizăm preţul la energie şi la gaze. Nu Guvernul Boc a semnat acest tratat, dar există obligaţia prevăzută. Noi ce am cerut, şi eu în calitate de ministru, să amânăm această liberalizare şi să o legăm de o altă decizie a guvernului Năstase privind privatizarea Petrom, când le-a dat o facilitate să nu modifice nici măcar redevenţele până în 2014. Nu poţi să liberalizezi preţul la gaze atâta timp cât redevenţele nu le poţi modifica. Urmează să discutăm cu misiunea din primăvară a FMI”, a spus Ialomiţianu.

Cât priveşte cea de-a patra evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks a precizat că „progresele au fost bune, toate ţintele cantitative au fost îndeplinite şi am ajuns la un acord în privinta politicilor necesare. Noi vom mai disponibiliza 550 de milioane din partea FMI“, a spus Franks. 

Franks despre petrecerea de la Buşteni: Am conştiinţa curată

Întrebat de jurnalişti cu privire la participarea sa la o petrecere  la Buşteni, alături de şeful ANAF, Sorin Blejnar, acesta a explicat că a fost invitat împreună cu colegii săi, după o întâlnire la BNR, să ia masa la un restaurant cu specific românesc, cheltuiala fiind asigurată de autorităţile române. „A fost foarte frumos. Vreau să precizez că eu sunt mormon, nu beau alcool şi nu fumez. Nu cred că trebuie pus la îndoială caracterul meu şi nu se poate pune problema că nu-mi fac treaba. Am conştiinţa curată”, a spus Jeffrey Franks.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-03

TAGURI: FMI, Jeffrey Franks, acord, Romania, gaze, energieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image