2017-01-21 12:39

ECONOMIE


Moody's discreditează băncile

 |  21:00
Moody's discreditează băncile

Agenţia financiară Moody's a comunicat ieri că sistemul bancar din România riscă să fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro şi de criza de finanţare prin care trec băncile europene. Analistul financiar Ionel Blănculescu „traduce” aceste anunţuri apocaliptice ale agenţiilor de rating prin faptul că ele ar fi de fapt comandate de SUA, în semn de solidaritate pentru tratamentul primit de Marea Britanie la summitul de la Bruxelles.

„Moody's consideră că criza va afecta sistemul bancar din România prin slăbirea cererii pentru exporturi şi încetinirea investiţiilor străine directe, prin nivelul ridicat de creditare în valută din sistem, de peste 60% din soldul total al împrumuturilor şi o potenţială slăbire a angajamentului băncilor mamă faţă de operaţiunile din ţară. Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finanţării, vor deteriora calitatea activelor, vor creşte pierderile şi vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, în consecinţă, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale băncilor”, se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară.

Complot prin intermediul agenţiilor?

„Moody’s, agenţie de rating americană, solidară fiind cu celelalte agenţii de profil, exprimă nemulţumirea SUA referitor la tratamentele la care a fost supusă Marea Britanie ca urmare la atitudinii nepotrivite la eforturile UE de salvare a sistemului financiar-bancar comunitar. Ca măsură de răspuns generată de axa Washington - Londra, Moody’s face publice aceste rezultate eronate ale unei analize strâmbe asupra sistemului bancar românesc, România având o poziţie proactivă la summitul de la Bruxelles. Respectiva analiză este situată pe aceleaşi coordonate de atitudine profesională ca în 2007-2008, când toate aceste agenţii de rating au eşuat lamentabil în a prevedea criza financiară americană, care a devenit apoi globală”, a declarat pentru „Puterea” analistul financiar Ionel Blănculescu.

Acesta a mai spus că, în ciuda evenimentelor internaţionale, sistemul bancar românesc are atât capacitatea, cât şi resursele de a ieşi din criză. „România dispune de un sistem financiar-bancar pregătit să gestioneze această criză a datoriilor suverane, foarte bine supravegheat şi coordonat de BNR, care, chiar cu greutăţile impuse, de creşterea ponderii de credite neperformante în total active, deţine capacităţi şi capabilităţi pentru a traversa în siguranţă această perioadă dificilă”, a spus Blănculescu.

Analistul numeşte aceste încercări de destabilizare a pieţei financiare europene ca „un complot al Marii Britanii şi SUA prin intermediul agenţiilor de rating împotriva zonei euro, în mod special, şi a UE în mod general. Ne confruntăm cu o subminare a sistemului financiar european”, a declarat analistul.

Vasilescu (BNR): Agenţiile suflă în iaurt

De asemenea, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că „agenţiile de rating s-au fript cu ciorbă şi acum suflă şi în iaurt. Urmăresc să nu mai fie surprinse. Cert este că sunt alte analize care arată situaţia sistemului bancar din România. Moody's nu înţelege paradoxul românesc - criza economică fără criza financiară. Sau se face că nu înţelege. România este analizată permanent şi de FMI, de Banca Mondială, de Comisia Europeană”, a spus Adrian Vasilescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-10

TAGURI: marea britanie, criza datoriiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image