2018-12-16 18:18


Multe proiecte de gazoducte, dar doar pe hârtie. România are un plan pentru garantarea aprovizionării cu gaze

 |  21:01
Multe proiecte de gazoducte, dar doar pe hârtie. România are un plan pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Guvernul propune, pe hârtie, proiecte de miliarde de euro pentru siguranţa naţională. Executivul a aprobat Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, în care vorbeşte de aceleaşi proiecte de gazoducte de care se vorbeşte de ani de zile, dar care au rămas la nivel de proiect, fără să avanseze în vreun fel. Toate “ţevile” propuse sunt de fapt măsuri necesare pentru a dezvolta interconectările între statele membre învecinate şi pentru a diversifica rutele şi sursele de aprovizionare, pentru ca toţi consumatorii să poată fi alimentaţi cu gaze. Nimic mai frumos, doar că în acelaşi document se arată că “infrastructura de gaze naturale a României, conform rezultatelor din Evaluarea Riscurilor, poate face faţă aproape oricărui scenariu de risc din aprovizionare sau de afectare a infrastructurii principale de transport”. În plus, importurile de gaze din Rusia, de care România era acum câţiva ani în proporţie de 25%, sunt aproape de zero. Astfel că apare întrebarea cât de bine sunt gândite aceste proiecte, demarate în cu totul alt context şi pentru care statul român nu are banii necesari şi nici nu pare capabil să tragă investitori interesaţi.

“Sensibilitatea” Sistemului Naţional de Transport (SNT) este cauzată cu precădere de factori externi acestuia, în special pe direcţiile de import din Federaţia Rusă, arată documentul. În România, ponderea producţiei interne în totalul consumului este de aproximativ 90%. Producţia de gaze naturale a României s-a ridicat în 2014 la 127,55 milioane MWh (din care 43,78 milioane MWh pe piaţa reglementată).

„Din punct de vedere al surselor interne de aprovizionare, posibilele incidente ce pot afecta procesul de producţie în amonte de Sistemul Naţional de Transport pot fi remediate în timp util (în cel mult 48 ore, durata medie de restabilire a situaţiei normale fiind de aproximativ 8 ore) fără a avea impact semnificativ asupra furnizării de gaze naturale către consumatorii finali. Operatorul Sistemului de Transport (SNTGN Transgaz SA) deţine toate mijloacele şi procedurile de intervenţie în timp util, astfel încât durata medie de restabilire a aprovizionării cu gaze naturale în regiunea afectată fiind de 48 ore”, se arată în plan.

Acesta prezintă şi câteva scenarii de risc referitoare la aprovizionarea cu gaze naturale în România, între care pot fi defecţiuni pe direcţiile de transport din Rusia, defecţiuni  tehnice în SNT, dezechilibre în activitatea de înmagazinare a gazelor naturale, condiţii meteo extreme sau sistarea furnizării de gaze naturale din Rusia.

Ca acţiuni preventive, sunt specificate: creşterea capacităţii de extracţie a gazelor naturale din depozite, majorarea capacităţii de înmagazinare sau diversificarea surselor de gaze ori dezvoltarea de gazoducte cu flux bidirecţional, adică să putem şi exporta şi importa. Dar aici vorbim de proiecte care ar dura ani de zile. Referitor la primul punct, poţi creşte capacitatea de extracţie a gazelor naturale din depozite, dar depozitele au capacitatea limitată în total la 3 miliarde de metri cubi de gaze. Pentru majorarea capacităţii de înmagazinare este nevoie de bani, de şi mai multe fonduri este nevoie pentru diversificarea surselor de gaze şi pentru construcţia de gazoducte. Toate aceste proiecte ar dura ani de zile.

Planul publicat în Monitoriul Oficial vorbeşte de aceleaşi proiecte de ani de zile, care au termen de finalizare inclusiv anul 2023.

Proiectul AGRI

Proiectul AGRI, rămas de ani de zile la stadiu de notiţe şi hărţi pe hârtie şi estimate la câteva miliarde de euro, a fost gândit să permită transportul gazelor din zăcămintele aflate în zona Mării Caspice, traversând, prin conducte, teritoriul Ajerbaidjanului şi Georgiei către un terminal de lichefiere pe ţărmul georgian al Mării Negre, de-a lungul Mării Negre folosind metaniere către un terminal de regazificare pe ţărmul românesc şi transportate ulterior, prin conducte, pe teritoriul României şi Ungariei, cu posibilităţi de conectare la sistemele de transport gaze din alte state membre ale UE. Traseul propus de proiectul AGRI permite accesul la noi surse de gaze din zona Mării Caspice unde pe lângă gazele din Azerbaidjan, există posibilitatea conectării la surse de gaze din Turkmenistan precum şi din Kazahstan.

Interconectare România – Bulgaria

Lucrările la conducta Giurgiu-Ruse sunt în desfăşurare, dar nu prezintă nicio miză pentru România, pentru că Bulgaria nu este producător de gaze, deci nu am avea ce să importăm de la ei, ci doar să exportăm. În momentul punerii în funcţiune, parametrii tehnici ce pot fi asiguraţi pe cele două sensuri de curgere sunt: România – Bulgaria: capacitate de 0,5 miliarde mc/an, iar Bulgaria  - Romania: capacitate de 1,5 miliarde mc/an. Capacitatea maximă bidirecţionala va fi obţinută până la sfârşitul 2019.

Proiectul BRUA, ultimul venit

Ţinând cont de perspectiva materializării unor noi proiecte care vizează diversificarea rutelor de transport gaze  naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, precum şi a unor noi surse de gaze naturale în perimetrele off-shore din Marea Neagră, operatorul sistemului de transport îşi propune construirea pe teritoriul României a SNT pe coridorul Bulgaria – România- Ungaria-Austria (BRUA), un nou coridor de transport gaze naturale care să asigure valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.

Acest proiect presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota) prin construirea unei noi conducte, în lungime totală de aproximativ 550 de km, pe culoarul Giurgiu-Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia şi a trei staţii de comprimare amplasate pe traseul conductei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-19

TAGURI: energie, anre, gaze, conducta, plan, actiune
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...