2018-10-20 11:39


Multe IFN-uri au ieşit din piaţă în ultimii trei ani

 |  17:32
Multe IFN-uri au ieşit din piaţă în ultimii trei ani

Un important număr de Instituţii Financiare Nebancare (IFN) au ieşit din piaţă în ultimii trei ani, iar cele rămase au înregistrat o reducere a activităţii, a declarat, ieri, şeful serviciului de Reglementare şi Autorizare din Banca Naţională a României (BNR), Angela Dimonu.

”În anii 2008-2011 am asistat la o sedimentare a pieţei, deoarece un important număr de Instituţii Financiare Nebancare (IFN) au ieşit din piaţă, în special cele care au intrat uşor şi au beneficiat de boomul din 2008. Consider însă că IFN-urile rămase au fost suficient de solide pentru a traversa şi o perioadă de criză”, a spus Dimonu.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantul BNR, pragul atins la ora actuală reprezintă 200 de entităţi pe această piaţă, suficient de solide să rămână şi să desfăşoare activitatea în continuare. “În perioada menţionată au fost radiate 60 de entităţi din această piaţă, dar numai 9 dintre ele au fost radiate ca urmare a unor sancţiuni date de BNR, celelalte fiind realizate prin cereri de încetare a activităţii din motive economice”, a explicat Dimonu.

Aceasta a precizat că un element pozitiv înregistrat pe piaţa de leasing şi IFN în 2011 îl reprezintă orientarea către finanţarea companiilor, cele mai importante sectoare fiind serviciile, construcţiile şi industrie.

”Considerăm că aceste tendinţe trebuie să reprezinte un trend şi în perioada următoare, adică finanţarea să îndrepte către clienţii eligibili din economia reală. O pondere importantă de orientare a businessului trebuie să fie către producţie şi valoare adăugată. În 2011, creditul acordat companiilor a dat semne de revenire chiar dacă creditarea a fost marcată de o contractare a cererii, dar şi de o prudenţă a creditorilor în oferta pe care au faţă de populaţie, în special pentru creditele de consum”, a adăugat reprezentantul BNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...