2018-05-24 07:09


Ne așteaptă noi TAXE: Acciza pe SUC și CIOCOLATĂ

 |  17:18
Ne așteaptă noi TAXE: Acciza pe SUC și CIOCOLATĂ

Băuturile răcoritoare şi dulciurile ar putea fi accizate precum ţigările şi alcoolul, banii rezultaţi urmând să fie folosiţi în sistemul medical. Propunerea este în stadiul de proiect şi ar putea intra în câteva luni în circuitul parlamentar.

În două luni, în circuitul parlamentar ar putea intra un proiect de act normativ prin care se va introduce o acciză pe produsele cu conţinut mare de zahăr, printre care băuturile răcoritoare, ciocolata sau alte dulciuri, potrivit Economica.net.

Banii strânşi, de ordinul miliardului de lei numai dacă luăm în calcul băuturile răcoritoare, ar trebui să ajungă la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Printre iniţiatorii propunerii se numără Asociaţia Colegiul Pacienților din România, un ONG care apără drepturilor bolnavilor din România şi preluată de către deputatul PSD Costel Lupaşcu.

"Acum proiectul este în stadiu de propunere de draft. Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Economiei şi producătorii alimentelor afectate. De asemenea, domnul Costel Lupaşcu a promis că ne va ajuta pentru a avea discuţii şi cu Ministerul de Finanţe. Cred că în următoarele două luni să avem un proiect supus dezbaterii pentru că avem susţinere şi din partea mediului politic şi din partea medicilor", a declarat Cristian Sas, preşedintele Asociaţiei Colegiul Pacienților.

Potrivit lui Sas, iniţiativa ar fi pornit de la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care ar sugera statelor să ia măsuri, inclusiv fiscale, pentru a reduce consumul de zahăr în rândul populaţiei şi mai ales în rândul copiilor. "În propunerea pe care am făcut-o ne-am inspirat din Marea Britanie unde Jamie Oliver s-a luptat foarte mult pentru introducerea unei taxe şi a reuşit", a mai spus Sas care a realizat şi o simulare a încasărilor la bugetul CNAS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-05-19

TAGURI: acciza, suc, bauturi racoritoare, tigari, alcool, ciocolata, proiect, parlament

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


F-B-I SI CUCUVEAUA NEAGRA
19 Mai 2017

dar pe traficul de cocaina de ce nu puneti o taxa..............sa zicem confiscarea completa a averilor
LEVST.
20 Mai 2017

ma intreb cand or sa puna taxa si pe sucul gastric sau-de ce nu- pe lichidul prostatic...Macar asa s-ar termina cu ragaielile nationale si prostratia generala...
Random imageUltimele stiriApa Nova