2017-01-17 12:49

ECONOMIE


Negriţoiu: Creditele în lei se vor ieftini, nu şi cele în euro

 |  13:23
Negriţoiu: Creditele în lei se vor ieftini, nu şi cele în euro

Creditele în lei ar trebui să se ieftinească, chiar dacă resursele în general devin tot mai scumpe, dar dobânzile la euro nu vor fi reduse, apreciază directorul ING Bank România, Mişu Negriţoiu, care se aşteaptă însă la o uşoară apreciere a leului pentru anul viitor. "Creditele în lei ar trebui să se ieftinească, deşi costul banilor creşte.

Eu nu văd o legătură aşa directă că a dat BNR dobânda în jos cu dobânzile din piaţă. Face sens la FED şi BCE, pentru că pieţele funcţionează şi semnalul este imediat. Pieţele s-au zbătut în România, ba o dobîndă mai joasă, ba una mai sus, şi dobânda BNR rămânea constantă. Trebuie să ne uităm la probleme dincolo de scăderea dobânzii BNR. Resursele sunt puse sub presiune, banii devin mai scumpi, nevoile de capital devin mai mari, băncile au nevoie de capitalizare (...) Creditele în lei se vor ieftini, trebuie să se ieftinească, dar creditele în euro nu se vor ieftini, pentru că reducerea BCE nu se transferă automat în toate ţările, ci în ţările de euro, şi nici acolo în toate", a spus Negriţoiu la Pro TV.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus miercuri pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luând prin surprindere analiştii.

Negriţoiu a amintit că autorităţile au devansat cerinţele de capitalizare a băncilor la 9% pentru capitalurile de rang 1, planificată iniţial în 2018, ceea ce a luat băncile prin surpindere. "Băncile au două surse: sectorul privat şi sectorul public. Sectorul privat nu bagă bani pentru că se pierd bani în băci. Sunt miliarde care au fost pierdute în România şi asta e cumva subvenţia sectorului bancar către economia României, au pierdut bani, raportează pierdere şi cineva trebuie să aibă încredere să pună bani sau să cumpere acţiuni. Ca să cumperi acţiuni trebuie să faci un profit, la ceas, 15%, ca cineva să poată să investească. Nico bancă nu face ROE de 15%. Atunci trebuie să iei de la Guvern, dar guvernele şi ele sunt sărace şi nu pot să aducă. În consecinţă, dacă n-ai capital, trebuie să-ţi reduci activitatea, n-ai altă soluţie, trebuie să-ţi reduci expunerea", a explicat Negriţoiu, citat de Mediafax. Oficialul ING a arătat că leii vor fi probabil mai ieftini şi pentru că sunt mai mulţi lei în România decât valută şi de fapt nu reprezintă moneda utilizată, de regulă, la capitalizare. Negriţoiu se aşteaptă ca o serie de bănci să-şi mai reducă din activitate, cel puţin într-o primă fază, pentru că vor fi forţate s-o facă, dar pe medie se va înregistra o stagnare a expunerilor sau o scădere cu cel mult 10%. "Băncile nu vor avea de ales să-şi reducă expunerea pe Romînia, că nu pot să funcţioneze. (...) Eu cred că expunerea nu se va modifica radical, pentru că nimeni nu-şi permite să se retragă dintr-o economie. Este un portofoliu care, funcţionează sau nu funcţionează o bancă, el rămâne cumva. Nu cred că se ajunge la 10%. Cine reduce expunera actuală poate să şi crească eventual şi putem vorbi de un portofoliu care rămâne constant sau puţin sub nivelul actual", a completat Negriţoiu. Acesta crede că leul va câştiga teren anul viitor, dar se abţine de la estimări exacte, argumentând că situaţia internaţională, cu schimnbări consistente de la o zi la alta, face aproape imposibilă o prognoză pe termene scurt.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BUCK
12 Noi 2011

Now we know who the sesnb ile one is here. Great po st!

Adauga un comentariu

Random image