2017-01-22 22:19


Neputința de stat și șmecheria privată - scandalul participării României la târgul de la Paris

 |  21:01
Neputința de stat și șmecheria privată -  scandalul participării României la târgul de la Paris

Corpul de control al premierului merge în inspecție la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, în urma scandalului iscat de participarea jalnică a României la Târgul industriei alimentare - SIAL de la Paris, una dintre cele importante expoziţii de inovaţie în gastronomie din lume. Purtătorul de cuvânt al premierului, Liviu Iolu, a anunțat că primele concluzii vor veni după ce această acțiune de documentare a Corpului de control va fi gata. De precizat, Ministerul Economiei a cheltuit aproape 1,2 milioane lei pentru închirierea unui spaţiu de 654,32 metri pătraţi, plata taxelor obligatorii, branşamentul electric, racordul conductelor de apă şi pentru conexiunea la Internet, dar nu a mai apucat să încheie şi contractul aferent organizării efective a standurilor.

Motivul este unul caracteristic, și deci banal, pentru birocrația din România: licitaţia a fost organizată cu întârziere, iar firma desemnată câştigătoare, Visa SA, cu sediul în Petroşani, a renunțat să mai semneze contractul, pentru că nu mai avea timp să organizeze un stand național. Expozanții, care au acceptat totuși să participe, au reacționat imediat și, nemulțumiți, au blamat proasta organizare a evenimentului, pe care l-au catalogat drept o „ruşine românească”. Acum, după izbucnirea scandalului,  PSD s-a gândit să profite politic de situație, și a anunțat că cere demisia ministrului Economiei, Costin Borc, pentru proasta organizare a evenimentului.

Anchetă a Corpului de control al premierului

”Ministerul își cunoaște partea sa vină. Organizează uneori cu întârziere acest tip de licitații, s-a pierdut și de data aceasta în birocrație și a ieșit ce a ieșit. Dar, totuși, nu este prima dată când organizează licitații în ultimul moment. Însă firmele au fost atenționate că nu există firmă care să se ocupe de organizare. Astfel, cine a acceptat știa ce va avea de făcut la fața locului. Foarte puțini au renunțat, însă, în mare parte, au acceptat să participe chiar și în aceste condiții”, au declarat, pentru PUTEREA, surse din cadrul Ministerului Economiei.

Problema se află acum în atenția prim-ministrului Dacian Cioloș și, miercuri dimineață, Corpul de control al premierului a început o acțiune de documentare la Ministerul Economiei. ”Obiectivele acestei acțiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri pentru participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris. Și anume, modalitatea de închiriere a spațiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului și sumele plătite pentru asigurarea participării României la Târgul industriei alimentare", a declarat Iolu.

PSD vrea capul lui Borc

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat că Partidul Social Democrat îi cere ministrului Economiei, Costin Borc, să își dea demisia pentru că nu a sprijinit participarea producătorilor români din industria alimentară la SIAL 2016. "Peste 30 de producători români au fost înșelați de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri care s-a angajat inițial că va plăti deplasarea și costurile de cazare pentru participare, dar și-a retras sprijinul la startul evenimentului. Rezultatul este că România nu e reprezentată la un târg important, iar producătorii români pierd șansa de a prezenta produsele românești. Aceasta este doar ultima acțiune dintr-un lung șir prin care Guvernul tehnocrat arată că este împotriva intereselor producătorilor autohtoni și fermierilor români. Luni de zile, Guvernul tehnocrat a refuzat să plătească subvențiile fermierilor, ceea ce le-a creat un handicap major în raport cu alți fermieri din Uniunea Europeană. Acum, România suferă o rușine internațională din cauza unui guvern preocupat mai mult de campania electorală decât să își facă treaba", afirmă Fifor.

Chef Hădean: “România a pierdut o șansă!

Adrian Hădean, unul dintre cei mai cunoscuţi chefi din România, a catalogat târgul internaţional de produse din industria alimentară SIAL Paris drept o „ruşine românească”. Acesta a difuzat un clip pe contul de Facebook în care a afirmat că România s-a făcut de râs la cea mai mare expoziţie alimentară din lume din cauza Ministerului Economiei, care nu a mai facilitat banii necesari micilor producători pentru expunerea produselor. Chef-ul susține că ar fi fost bine dacă țara noastră ar fi avut, la târg, un stand ”măcar ca al Algeriei”. ”Dacă ați fi văzut standul Turciei... cred că totalizează un hectar în expoziția asta. N-ar trebui să așteptăm pomană de la cineva. Cred că cel mai bun ajutor este să nu fim încurcați și mi se pare că de data asta cineva ne-a încurcat. Dacă nu ți se oferă posibilitatea să te implici în ceva, ca formă de ajutor, te gândești dacă poți s-o susții și singur”, a explicat acesta.

Hădean afirmă că producătorii români s-au trezit la târg ”pe betonul gol în ditamai complexul expozițional”.

”Cuiva i-a făcut milă de milogealea reprezentanților români și au dat o mochetă și altcuiva i s-a facut milă și a debarcat un mobilier mizerabil pe care producătorii s-au apucat să-l spele cu ce avea fiecare de acasă", a precizat Hădean. Potrivit bucătarului, foarte mulți oameni care au participat la târgul ca ăsta ”se plâng de batjocura la care au fost supuși”. Hădean mai spune că, din cauza acestei proaste organizări, România a pierdut o șansă de a se face observată cu produsele pe care le are, iar micii producători au ratat ocazia de a încheia contracte.

Autoritățile spun că n-au cerut bani expozanților

Oficialii Ministerului Economiei au răspuns acuzațiilor şi subliniază că instituţia nu a solicitat nicio sumă firmelor pentru deplasarea acestora la Paris. De asemenea, ministerul a arătat că firma organizatoare desemnată nu a semnat contractul de atribuire şi şi-a declinat “capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016”. “Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanţă, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis contestaţia  şi a comunicat atribuirea contractului firmei Visa SA”, arată un comunicat al ministerului. Târgul SIAL Paris se desfăşoară în perioada 16-20 octombrie 2016.

Un organizator cu probleme, abonat la banii statului

Potrivit informațiilor apărute în presă, Visa SA ar fi una din firmele abonate la contractele cu Ministerului Economiei, privind organizarea târgurilor internaționale. Acționar este Sorin Apostu, fost prefect de Hunedoara, care a lucrat, până în 2012, ca şi consilier, chiar în Ministerul Economiei, condus atunci de către Adriean Videanu. Imediat după ce PDL a fost scos de la guvernare, Apostu a părăsit, la rândul său, partidul, înscriindu-se apoi în PSD.

Firma a livrat, pe baza unui contract licitat în 2011, mobilier pentru Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni, de unde a încasat aproape 8 milioane de euro. Corpul de Control al Guvernului Ponta a trimis DNA un raport referitor la mai multe nereguli în legătură cu această afacere, pentru a se începe urmărirea penală. Corpul de Control al premierului Victor Ponta a finalizat în 2013 ancheta administrativă referitoare la modul în care au fost atribuite, de către instituţii publice, contractele de achiziţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-19

TAGURI: scandal, romania, targ, parisComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

UN BUCURESTEAN
20 Oct 2016

Toate targurile europene si internationale, de participare, promovare a tarii, de la industrie, agricultura, turism, isi au firmele lor agreate si aici sunt licitatii pe comisioane. Toti directorii din ministere ar trebui luati la control de la averi la statutul de competente si pregatire profesionala. Pana nu se face o razie ca la carte si scoase la nivel public, pe tara, posturile din ministere nu o sa reusim sa avem competente adevarate si realizari adevarate ci doar mimate si pe hartie. Salariile nu sunt foarte mici si se impune reducerea birocratiei si digitalizarea activitatii ministerelor, comasarea lor. Avem prea multi functionari si consilieri la 1000 de locuitori, fata de alte tari europene.
CIRCOTILA
20 Oct 2016

De ce nu spune dl Hadean cui i s-a facut " mila' de producatori si cine a avut in plus mese,scaune si mocheta? Nu cumva chiar firmei"Visa"? De ce nu a filmat standurile? De teama sa nu se vada ca mobilierul nu era rupt si ca mocheta era noua? Cine a sabotat statul de fapt?

Adauga un comentariu

Random image