2019-01-22 14:52


Niţă nu a notificat CE privind certificatele verzi, deşi a susţinut contrariul

 |  21:01
Niţă nu a notificat CE privind certificatele verzi, deşi a susţinut contrariul

Autorităţile statului susţin că populaţia va avea parte de o scădere a plăţilor pe care trebuie să le facă pentru energia electrică, dar furnizorii şi distribuitorii de utilităţi le contrazic. Celebrele certificate verzi, care au dus la costuri sensibil mai mari pentru consumatori, au ajuns mărul discordiei în toată afacerea, făcându-l pe ministrul delegat pentru Energie să spună şi ce nu este cazul. În rest, se aşteaptă la o scumpire foarte mică a preţului gazelor naturale din producţia internă.

Prevederile ordonanţei de urgenţă care modifică schema de sprijin pentru energia regenerabilă se aplică din 1 iulie, deşi actul normativ nu a fost notificat Comisiei Europene, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. “Am trimis notificare informală în 17 iulie către Consiliul Concurenţei, dar să vedem dacă notificăm toată legea sau doar partea care vizează marii consumatori”, a declarat Niţă, într-o conferinţă pe teme de energie, informează Mediafax.

Guvernul nu a notificat Comisia Europeană în legătură cu schimbarea Legii energiei regenerabile, deşi ministrul Niţă spunea în luna mai că “în mare” Comisia a fost de acord cu schimbările legislative. “CE a apreciat că legea a fost în dezbatere, că ne-am consultat cu ei, în mare a fost de acord cu propunerile noastre”, a spus Niţă la 23 mai.

Pe 24 mai, Comisia Europeană anunţa că, până la acea dată, nu se primise nici o prenotificare. Reprezentanţii Comisiei au spus că anunţul făcut de Niţă în luna mai este incorect, lipsind notificarea.

Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, să amâne acordarea unor certificate verzi, din sistemul de susţinere a energiei din surse regenerabile, ca urmare a costurilor foarte mari înregistrate de consumatori în urma aplicării acestor subvenţii.

Se caută soluţii

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că are în plan micşorarea unor taxe şi tarife din sectorul energetic, precum şi găsirea unor măsuri de sprijin pentru consumatorii industriali şi cei casnici. “Vom umbla şi la taxa de cogenerare, şi la tariful de transport, mai ales pentru consumatorii întreruptibili, să vedem cum le putem scădea. La finele anului factura la energie electrică va fi mai mică cu 7-10%. Mă gândesc şi la alte soluţii de micşorare a facturii la energie”, a afirmat Niţă.

Gaze puţin mai scumpe

Preţul gazelor naturale va avea o creştere de 2-3% pentru consumatorii noncasnici de la 1 octombrie, a declarat Niculae Havrileţ, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

 “Dacă pe anul 2013 creşterea totală trebuia să fie de 18% pe preţul final al gazelor naturale la consumatorii noncasnici, la ora actuală suntem în situaţia de a avea un procent de 8%. Practic, până la 1 iulie, din doi paşi de creştere a preţurilor la gaze naturale conform calendarului trebuia să avem 15% creştere pe preţul final. S-a realizat 5%. La 1 iulie, o altă creştere care s-a anticipat de 5%, s-a realizat 3%. Deci practic suntem la 8% urmând ca ultimul pas de liberalizare din acest an de la 1 octombrie să mai aducă o creştere de 2-3 procente”, a explicat oficialul ANRE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: Reducere, factură, certificate, verzi, Comisia, Europeana, Nita, factura
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...