2017-01-18 20:51

ECONOMIE


Noi reguli de etichetare a alimentelor, decise de Parlamentul European

 |  14:59
Noi reguli de etichetare a alimentelor, decise de  Parlamentul European
Valoarea nutriţionalăşi cantităţile de lipide, carbohidraţi, proteine şi sare se vor regăsi în modvizibil pe ambalaje, în formă de tabel, a decis Parlamentul European (PE), carea stabilit noi reguli de etichetare a alimentelor. Firmele din industriaalimentară din întreaga UE au la dispoziţie până lacinci ani pentru aplicarea normelor, potrivit unei decizii aprobate de PE.

”Etichetareaalimentelor, prin deciziaPE de săptămâna trecută, permite o maibună informare a cetăţenilor, care vor avea o mai mare libertate de alegere înprivinţa alimentelor. Este o armonizare a informaţiilor care se găsesc pealimentele ambalate, dar şi pe unele care sunt neambalate”, a declarat ieripurtătorul de cuvânt în cadrul Biroului de Informare din România aParlamentului European, Mădălina Mihalache, într-o conferinţă de presă.

Reglementărilevor asigura faptul că nu vor fi duşi în eroare consumatorii prin modul deambalare a alimentelor privind aspectul, descrierea şi prezentarea cu ajutorulimaginilor, toate acestea urmând să fie stabilite mult mai strict.

Deasemenea, carnea tocată ce conţine bucăţi de carnecombinată trebuie săfie etichetată ”carne formată”, aceaşi reguli fiind aplicate şi în cazul”peştelui format”.

”Înciuda diferenţelor politice şi ideologice din PE, în pofida convingerilorideologice la nivel naţional, am reuşit să ajungem la un compromis foarte bun.Noile reguli trebuie să asigure informaţii mai multe şi mai bune pentruconsumatori, pentru ca aceştia să poată alege în cunoştinţă de cauză atuncicând cumpără. Mai mult, şi industria alimentară ar trebui să beneficieze larândul ei de noile norme. Ar trebui să existe mai multă stabilitate juridică,mai puţină birocraţie şi o mai bună legislaţie în general. Acest lucru esteimportant pentru IMM-uri, mai mult de 80% din sectorul alimentar la nivel UEfiind reprezentantat de IMM-uri”, a precizat în cadrul dezbaterii ce a precedatvotul raportoarea PE, Renate Sommer, care a condus negocierile cu Consiliul,finalizate printr-un acord.

Ambalajul cărnii vapreciza ţara de origine

Astfel,valoarea nutriţională şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi,carbohidraţi, glucide, proteine vor fi poziţionate într-un mod vizibil peambalaj, în formă de tabel, raportate la 100 mg saul 100 ml.

Deasemenea, toate ingredientele, incluzând substanţele alergene, vor fispecificate pe etichetele alimentare preambalate. Noile reguli stipulează căinformaţiile despre alergeni vor fi făcute disponibile şi în cazul produselorneambalate, cum este cazul mâncării din restaurante şi cantine. Statele membrevor lua măsuri în ceea ce priveşte modalitatea în care se vor face disponibileaceste informaţii.

Etichetareaţării de provenienţă va deveni obligatorie şi pentru carnea proaspătă de laporci, oi, capre şi păsări, şi nu doar pentru carnea de vită, cum era stipulatpână în prezent. Totodată, se analizează posibilitatea extinderiietichetării ţării de origine la alte categorii de alimente, cum este cazulcărnii folosite ca ingredient, al laptelui sau al alimentelor neprocesate.

Întreprinderiledin industria alimentară vor avea la dispoziţie până la cinci ani pentruaplicarea noilor norme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image