2018-11-14 13:48


Normele privind limitarea comisioanelor la plata cu cardul, aprobate de CE

 |  19:05
Normele privind limitarea comisioanelor la plata cu cardul, aprobate de CE

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri noile norme propuse în ceea ce priveşte serviciile de plată şi comisioanele interbancare la plata cu cardul, vizând limitarea acestora la 0,2% din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% pentru cele de credit.

Regulamentul privind comisioanele interbancare va introduce, în principal, plafoane asupra comisioanelor percepute de bănci de la retaileri în cazul plăţilor cu carduri de debit şi de credit şi va interzice suprataxele aferente acestor tipuri de carduri, impuse de unii comercianţi şi întâlnite în special în cazul achiziţiei biletelor de avion.

După plafonarea comisioanelor interbancare pentru cardurile de consum, costurile comercianţilor pentru operaţiunile de plată vor fi reduse semnificativ, suprataxele pierzându-şi astfel justificarea, precizează CE.

Comisia vizează o perioadă de tranziţie de 22 de luni, în cursul căreia comisioanele vor fi plafonate numai în cazul tranzacţiilor transfrontaliere achitate cu carduri de debit şi de credit.

Sunt vizate atât cazurile în care un consumator utilizează cardul într-o altă ţară decât cea în care i-a fost emis, cât şi situaţiile în care un comerciant cu amănuntul utilizează o bancă dintr-o altă ţară.

După această perioadă, plafoanele se vor aplica şi în cazul tranzacţiilor efectuate la nivel naţional. Plafoanele vizate de CE sunt de 0,2% în cazul tranzacţiilor cu cardul de debit, respectiv 0,3% pentru cardurile de credit.

Propunerea se referă la carduri de tip MasterCard, Visa şi Cartes Bancaires. În cazul cardurilor care nu fac obiectul plafoanelor (în principal cardurile comerciale emise de întreprinderi şi cele utilizate în sisteme cu trei părţi, precum American Express sau Diners), retailerii vor putea percepe o suprataxă sau le vor putea refuza. Astfel, costurile suplimentare vor fi suportate direct de către consumatorii care le utilizează, şi nu de către toţi clienţii, notează CE.

Pe lângă limitarea comisioanelor, CE vrea să impună operatorilor să izoleze departamentele care administrează reţelele de carduri bancare de cele care prestează servicii opţionale de procesare a plăţilor pentru bănci.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-24

TAGURI: ce, carduri, comisioane, reducere, limitare, plafon
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...