2019-02-20 20:02


Normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat, aprobate de Guvern

 |  19:30
Normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat, aprobate de Guvern

PremierulEmil Boc a confirmat ieri că Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legiiparteneriatului public-privat (PPP), afirmând că acestea creează un cadrusuplimentar pentru atragerea investiţiilor în România, atât româneşti, cât şistrăine.

"Vă dau o informaţie în premieră, şianume că Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, normele de aplicare a Legiiparteneriatului public-privat", a spus Boc, ieri, în cadrul unei emisiunidifuzate de ProTV. Surse ministeriale au declarat miercuri că Guvernul aaprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat, carestabileşte condiţiile de selecţie a firmelor care vor să participe la proiectederulate într-un astfel de sistem. Conform proiectului de norme, firmele caredepun oferte pentru un parteneriat public-privat vor fi selectate pe bazarezultatelor obţinute la proiecte similare din ultimii 5 ani şi în urma unuiaudit financiar pe ultimii 3 ani, investiţia fiind derulată obligatoriuprintr-o companie de proiect în care investitorul este majoritar. Principalelecriterii de analiză şi selecţie a candidaţilor cu care vor fi semnatecontractele sunt scrisorile de garanţie bancară sau alte dovezi de asigurare ariscului profesional, cifra de afaceri globală sau în domeniul de afaceriaferent proiectului din ultimii trei ani şi un audit financiar emis de persoaneautorizate, pe precedenţii trei ani financiari. "Regimul de taxare poatereprezenta un cost adiţional al investitorilor, cost care poate să nu apară încazul unui proiect de referinţă, cum ar fi taxe funciare, taxe locale,impozite, taxe de timbru", se arată în normele de aplicare.

Directorul executiv al Camerei de ComerţAmericane în România (AmCham), Anca Harasim, a declarat că proiectul Legiiprivind parteneriatul public-privat a fost adoptat în grabă, nu va producerezultatele aşteptate şi chiar ar putea atrage sancţiuni împotriva României dinpartea Comisiei Europene. "Este vorba de garanţia de 2% cerutăinvestitorilor atunci când intră într-un parteneriat public-privat, dar şi de atribuireadirectă a contractelor, care este atât motiv de infringement, dar şi excludeproiectele cu finanţare europeană", a spus Harasim.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-01-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...