2017-01-22 03:55

ECONOMIE


Noua taxă auto blochează vânzarea automobilelor fabricate înainte de 2005

 |  15:28
Noua taxă auto blochează vânzarea automobilelor fabricate înainte de 2005

Noua taxă de poluare auto va bloca vânzarea-cumpărarea automobilelor vechi, fabricate înainte de anii 2004-2005, dar este în interesul majoritar al României şi respectă principiul european “poluatorul plăteşte”, a declarat Constantin Stroe, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

“Prima consecinţă a noii legi este că circulaţia (vânzarea-cumpărarea) automobilelor foarte vechi, cele fabricate până în anii 2004-2005, se va bloca. Practic, un posesor de automobil foarte vechi, între varianta de a-l duce la REMAT în programul Rabla sau a-l vinde, va apela la prima variantă pentru că este mai convenabilă pentru toată lumea”, a explicat Stroe, citat de Agerpres. Acesta consideră cănoua lege înlătură fenomenul de favorizare a pieţei interne de maşini autohtone vechi care poluau foarte mult în faţa maşinilor vechi din afara României, “dar în acelaşi timp pune o barieră solidă în faţa maşinilor foarte vechi din restul Europei, care, chiar dacă aparţineau unor mărci de prestigiu, duceau la o situaţie de nonsens - pe de o parte România aplica de câţiva ani un program de înnoire a parcului auto naţional, iar pe de altă parte permitea importul, în fiecare an, al unui număr de maşini poluante mai mare decât al celor duse la REMAT”.

Taxa, calculată de Fisc în două zile de la depunerea documentelor

Pe de altăparte, Fiscul va calcula taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi va emite decizia în termen de două zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, pentru aprobarea procedurii de stabilire a taxei. Prin excepţie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, calcularea taxei pentru emisiile poluante şi emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectuează în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete. Valoarea în lei a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va fi calculată de unitatea fiscală în a cărei rază teritorială are domiciliul fiscal persoana fizică, respectiv, în cazul celorlalţi contribuabili, unitatea fiscală unde sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe.

Reducere de 25% pentru maşinile diesel cu filtru de particule

Posesorii de autovehicule echipate cu motor diesel prevăzute cu filtru de particule, fapt confirmat de către Regia Autonomă Registrul Auto Român, vor plăti o taxă auto cu 25% mai mică, se menţionează în Legea privind modificarea taxei auto, ce a intrat în vigoare alături de normele de aplicare. Actul normativ notifică faptul că se propune introducerea unei metode de calcul care să permită taxarea corectă şi reală a poluatorilor, bazată pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsă de aceştia, ajungându-se astfel la reducerea taxei cu circa 25% faţă de situaţia actuală. Pe de altă parte, pentru maşinile înscrise în România înainte de 1 ianuarie 2007 va trebui plătită taxă auto cu ocazia primei tranzacţii, singurele autovehicule scutite de la plată fiind cele încadrate în categorii speciale, specificate la art. 8, alineat 1 din noua lege. Potrivit documentului, atunci când persoana care solicită înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei primei înmatriculări a autovehiculului, taxa se calculează în funcţie de anul fabricaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-03

TAGURI: taxa auto Constatin Stroe, taxa auto 2012, reducere taxa autoComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

METIN CERCHEZ
13 Ian 2012

romani -greva generala ptr taxele auto si scumpirile la bezina si legea sanatatii-ei bogati ,voi saraci

Adauga un comentariu

Random image