2019-03-26 12:35


Noua taxă auto nu va trece de Parlament

 |  21:00
Noua taxă auto nu va trece de Parlament

Proiectul de lege privind noua taxăauto, aprobată recent de Guvern, are şanse minime să treacă în actuala formă de Parlament, susţin specialiştii. De altfel, după ce mai mulţi avocaţi şi specialişti în taxe au scos pe tapet slăbiciunile proiectului iniţiat de Ministerul Mediului, însuşi ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a admis că actul normativ ar putea suferi modificări în Legislativ: “Forma adoptată de Guvern a taxei de poluare pentru autovehicule ar putea fi modificată de Parlament”, a spus Ialomiţianu.

Cea mai contestată prevedere a noului proiect se referă la obligativitatea plăţii taxei şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 2007, la prima revânzare. În acest caz, taxa ar fi mai mare decât preţul maşinii, în majoritatea cazurilor, ceea ce înseamnă că proprietarii nu le vor putea vinde niciodată, iar parcul auto naţional se va învechi. În plus, vor fi sabotate şi vânzările de maşini noi, întrucât proprietarii autovehiculelor aflate acum în circulaţie nu vor mai putea cumpăra unele noi.  

Potrivit specialiştilor, problema principală nu este nivelul taxei, ci zona de acţiune a acesteia. Mai exact, orice maşină, înmatriculată în orice an, este luată în vizor dacă proprietarul doreşte să scape de ea. În schimb, cei care circulă şi cu rable de 20-30 de ani nu vor plăti nici un leu la stat pentru faptul că poluează mediul, ceea ce creează discriminare.

Taxa, în actuala formă, va cauza o blocare imediată a pieţei auto, atât din cauza imposibilităţii de a vinde o maşină, cât şi din cauza reticenţei cumpărătorilor a în achiziţiona orice fel de autovehicul, mai spun specialiştii.

Blănculescu: „Este o aberaţie totală”

Analistul financiar Ionel Blănculescu se declară „în dezacord total cu aplicarea retroactivă a taxei pentru maşinile înmatriculate înainte de 2008”. „Este o aberaţie totală. În momentul în care o persoană cumpără o maşină, se gândeşte că la un moment dat o vinde şi se aşteaptă să o dea în aceleaşi condiţii ca în momentul achiziţiei. În mod evident, această taxă va fi contestată de toată lumea”, ne-a declarat analistul.

Pe de altă parte, fostul ministru al finanţelor, Varujan Vosganian, afirmă că este „o iluzie” aşa-zisa ieftinire (n.r., cu 25%) a taxei. „Această generalizare a taxării loveşte în tot parcul auto”, spune Vosganian.

Firmele de leasing, condamnate la faliment

Aplicarea taxei la vânzarea maşinilor înscrise în circulaţie înainte de 2007 loveşte dramatic în firmele de leasing, care supravieţuiesc cu greu perioadei de criză. Reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR) acuză Guvernul de distrugerea voită a sistemului de leasing din ţară. „Această taxă va distruge afacerile de leasing. Pentru asta este făcută. Toată această discuţie are rolul de a bulversa piaţa auto”, ne-au declarat reprezentanţii ASLR.

În primele şapte luni ale anului, în România au fost înmatriculate puţin peste 50.000 de autoturisme rulate, cu 45% sub nivelul din perioada similară a anului trecut. Înmatriculările de maşini noi au trecut uşor de 40.000 de unităţi, în scădere cu 14%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-20

TAGURI: taxa, auto, Parlament, trece, Ialomiteanu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...