2019-02-24 01:10


O nouă VESTE proastă pentru ROMÂNI. Scot mai mulţi BANI din buzunar de la 1 aprilie

 |  18:23
O nouă VESTE proastă pentru ROMÂNI. Scot mai mulţi BANI din buzunar de la 1 aprilie

Directorul E.On România, Frank Hajdinak a declarat marţi că gazele pentru români se vor scumpi de la 1 aprilie, şi nu cu puţin, ci cu 10%. De la acea dată, prețul gazelor de producție internă va fi complet liberalizat, astfel că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creștere gradual.

"În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri", a spus Hajdinjak pentru Agerpres.

O nouă VESTE proastă pentru ROMÂNI. Scot mai mulţi BANI din buzunar de la 1 aprilie
zoom
El a amintit că, anul trecut, Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, dar prețul final va fi în continuare reglementat. Între timp, prețurile din piață au crescut, în principal ca urmare a cotațiilor petroliere. "Dacă ne uităm la evoluția prețurilor din piață de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze prețurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenții", a continuat șeful E.ON România.

Hajdinijak a mai spus că se așteaptă la o creștere a prețului de import, care, în România, este legat de cotațiile petroliere. "Este clar că va exista o creștere a prețului gazelor de import, deoarece, în România, prețul gazelor de import este încă legat de evoluția barilului de petrol. Prețul petrolului este ridicat și continuă să crească, așa că nu putem decât să vedem un trend ascendent. În această iarnă a fost diferit, din cauza prețului redus al țițeiului de la mijlocul anului trecut, de aceea am și avut o pondere mare a gazelor de import", a explicat Hajdinjak. Oficialul E.ON a mai spus că reglementările trebuie respectate indiferent de culoarea politică a Guvernului care se află în funcție.

În luna noiembrie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, notează România TV. El a amintit că prețul plătit de populație este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută. Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta prețul plătit de populație. "Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali — n. r.), nu cred că vom avea un impact deosebit. La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, prețul gazelor domestice s-a aliniat la prețul internațional și este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creștere de preț", mai spunea Havrileț în noiembrie a anului trecut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-02-17

TAGURI: gaze, scumpire, 1 aprilie, romani
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...