2017-01-25 03:25


O măsură bună, aplicată doar pe jumătate. Taxarea inversă la cereale nu va elimina decât parţial evaziunea din domeniu

 |  19:42
O măsură bună, aplicată doar pe jumătate. Taxarea inversă la cereale nu va elimina decât parţial evaziunea din domeniu

Taxarea inversă la cereale şi plante tehnicese va aplica începând cu data de 1 iunie pentru o perioadă de aproape doi ani,potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul FinanţelorPublice. Prin această măsură, autorităţile vizează eliminarea evaziunii fiscaledin sectorul comerţului cu cereale, însă reprezentanţii firmelor din domeniususţin că obiectivul nu va fi atins pe deplin, întrucât taxarea inversă nu seva aplica şi la vânzarea pâinii, acolo unde se înregistrează cea mai mareevaziune. Mai mult, aceştia susţin că UE nu şi-ar fi dat acordul final pentruaceastă derogare, întrucât există o opoziţie exprimată din partea unui statmembru care ar trebui să-şi exprime punctul de vedere final până astăzi(vineri, n.n) la ora 14.00.

De la 1 iunie a.c. ar putea intra în vigoare aplicarea TVA prin taxareainversă la comerţul cu cereale, măsură care vizează reducerea evaziunii fiscaledin domeniu. În vara anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a cerutComisiei Europene (CE) o derogare de la modul de aplicare a TVA prin taxareainversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plantetehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie,pe o perioadă determinată. CE a refuzat însă solicitarea, iar în lunadecembrie 2010, România a transmisforului european o nouă scrisoare prin care a restrâns sfera produselor pentrucare solicită derogare de la regimul normal de taxare, măsura urmând să vizezedoar cerealele şi plantele tehnice, respectiv porumb, grâu, orz, orzoaică,secară, soia, rapiţă, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr. Solicitarea sereferea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicării TVA în comerţul cucereale.

Ca răspuns, Direcţia Generală deTaxare şi Uniune Vamală din cadrul CE (DG Taxud) a aprobat, la jumătatea luniiianuarie, solicitarea României privind taxarea inversă la cereale, măsură carea fost avizată la începutul lunii mai şi de către Consiliul UE.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă se aratăcă, potrivit angajamentelor asumate de România în contextul proceduriloraferente obţinerii autorizării pentru aplicarea acestei măsuri, taxarea inversăpentru livrarea bunurilor din categoria cerealelor şi a plantelor tehnice seaplică pe o perioadă de doi ani de la data intrării în vigoare a acesteia, maiexact până la data de 31 martie 2013 inclusiv.

Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cerealesume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplăţii TVA la bugetul de statdatorată pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.

Secretarul de stat în MFP Dan Lazăr a declarat, în ianuarie, că Româniaa făcut acest demers la CE nu numai pentru prevenirea şi combaterea evaziuniifiscale, ci şi ca răspuns la solicitările repetate venite din partea mediuluide afaceri. „Producătorul vinde unei firme ce se dovedeşte a fi de tip fantomă,aceasta vinde mai departe, cu factură, către o altă societate comerciala debună-credinţă care, ulterior, exportă aceste produse şi solicită rambursareaTVA pe care statul nu a încasat-o pe lanţul comercial, din cauză că firma detip fantomă nu a plătit la rândul ei această taxă. Prin introducerea taxăriiinverse între agenţii economici, se va aplica TVA la finalul lanţului comercial”,spunea Dan Lazăr, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, firmele-fantomă suntînfiinţate şi funcţionează în perioada campaniilor agricole şi dispar înmomentul în care ar trebui să depună declaraţiile fiscale şi să plăteascăobligaţiile la bugetul de stat, printre care şi TVA. Caracteristicile generaleale acestor firme sunt că majoritatea au asociaţi sau acţionari străinirezidenţi în state non-europene şi nu au patrimoniu, astfel că prejudiciulprodus statului prin neplata TVA şi a celorlalte taxe nu poate fi recuperat.

ROMPAN:Măsura e bună, dar nu e dusă până la capăt

„Dacă taxarea inversă la comerţul cu cereale va intra în vigoare aşa cumanunţă autorităţile, consider că va fi o măsură excelentă pentru comerţul cucereale, întrucât va elimina o parte substanţială din evaziune. Din păcate, nus-a mers până la capătul firului, respectiv până la vânzarea pâinii la raft,unde se face marea evaziune”, ne-a declarat preşedintele patronatului ROMPAN,Aurel Popescu.

LAPAR:Agricultorul nu va fi avantajat

Preşedintele Ligii Asociaţiilor ProducătorilorAgricoli din România, Marcel Cucu, afirmă că, în mod paradoxal, măsura taxăriiinverse la comerţul cu cereale, deşi bună, nu îi va avantaja pe agricultori,din cauza procedurilor extrem de greoaie de recuperare a TVA de la stat. „Înloc să se facă o compensare de TVA, agricultorii vor trebui să aştepte luni bunesă-şi recupereze banii de la stat, iar în timpul acesta banii lor vor producebeneficii pentru buget, nu pentru ei. Nu mai vorbim de procedurile birocraticeextrem de greoaie şi de deranjante privind recuperarea TVA. MinisterulFinanţelor ar fi trebuit să compleze legislaţia cu prevederi privind decontareaTVA pentru input-uri”, a declarat pentru „Puterea” Marcel Cucu. Acesta asubliniat că evaziunea se face în acest moment pe tot lanţul - de la producătorla brutar - până la consumatorul final, iar grosul evaziunii este la vânzareapâinii, acolo unde măsura taxării inverse nu se va aplica.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image