2018-12-10 02:01


O nouă „gaură” la centura Sibiu

 |  21:00
O nouă „gaură” la centura Sibiu

Compania Naţională de Autostrăzi ar putea fi obligată să plătească despăgubiri de aproape 20 milioane de euro firmei italiene Todini Construzioni Generali Spa, primul constructor al centurii Sibiului.

Începută în 2003 şi finalizată abia la sfârşitul anului trecut, centura Sibiu va costa peste 80 milioane de euro, cu aproape 30 milioane de euro peste valoarea primului contract semnat între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi firma italiană Todini Construzioni Generali Spa.

Compania de Autostrăzi a organizat o licitaţie, în anul 2003, de construcţie a centurii Sibiului, proiect adjudecat de Todini la valoarea de 52,5 milioane de euro, din care 39,43 milioane de euro urmau să fie asiguraţi de Comisia Europeană printr-un program ISPA. În toamna anului 2006, lucrările ar fi trebuit încheiate. La acel termen de finalizare, nici jumatate din lucrările de construcţie nu au fost însă terminate. Din acest motiv, contractul de construcţie al centurii Sibiu a fost rupt la sfârşitul anului 2006.

Însă, înainte de ruperea contractului de către oficialii Ministerului Transporturilor, italienii de la Todini au cerut rezilierea contractului la Comisia de Arbitraj a Uniunii Europene şi despăgubiri în valoare de 30 milioane de euro. În prima fază, italienii de la Todini au obţinut despăgubiri de 11 milioane de euro. „Todini a solicitat despăgubiri de 30 milioane de euro pentru lucrările neplătite, plus profitul pe care l-ar fi câştigat de pe urma construcţiei centurii Sibiu. Italienii nu au fost multumiţi de decizia Comisiei de Adjudecare a Disputelor şi au depus un alt memoriu. Compania de Autostrăzi ar putea achita 20 milioane de euro celor de la Todini”, ne-au declarat sursele din cadrul MTI. Între timp, Compania de Autostrăzi a semnat, în 2008, un alt contract de construcţie a centurii Sibiu în valoare de aproape 50 milioane de euro, fără TVA, lucrare la care a fost tăiată panglica la sfârşitul anului trecut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...