2017-01-20 22:26

ECONOMIE


O parte dintre directorii societăţilor de stat s-ar putea transforma în „manageri privaţi “

 |  15:08
O parte dintre directorii societăţilor de stat s-ar putea transforma în „manageri privaţi “

Companiile TAROM, CFR Marfă şi Electrificare CFR vor avea manageri privaţi în cel mult cinci luni, perioada maximă de selecţie a acestor directori, potrivit ordonanţei de urgenţă care stabileşte procedura pentru selecţia acestor manageri.

Documentul citat de Agerpres stipulează că, într-o primă etapă, în aproximativ o lună de la intrarea în vigoare a actului normativ, la sfârşitul lunii decembrie, întreprinderile publice care au o cifră de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 şi peste 1.000 de angajaţi vor începe procedurile de selectare a primilor administratori şi manageri privaţi.

Ulterior, pe măsură ce expiră contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicată pentru selectarea noilor candidaţi.

Selecţia se desfăşoară în mai multe etape. În prima etapă, Adunarea Generală a Acţionarilor decide iniţierea unei proceduri de selecţie a administratorilor executivi şi neexecutivi (în cadrul primei etape, selecţia este internaţională).

După convocarea Adunării Generale, se vor selecta experţi independenţi, specializaţi în recrutare resurse umane, care vor sprijini întreprinderile publice în realizarea unei selecţii obiective, transparente şi profesioniste. Acestei etape îi urmează publicitatea anunţului de selecţie a administratorilor/managerilor şi evaluarea candidaţilor.

După selecţia acestora, în aceste companii supuse aplicării ordonanţei, se va convoca din nou Adunarea Generală a Acţionarilor pentru numirea administratorilor selectaţi şi încheierea contractelor de administrare.

Întreaga procedura de selecţie va dura între trei şi cinci luni.

Deşi selecţia este internaţională, actualii directori ai companiilor, cum sunt în cazul Ministerului Transporturilor TAROM şi CFR Marfă şi Electrificare CFR, ar putea participa la concursul de selecţie. Directorii actuali de la cele trei companii pot să participe la concursul de selecţie a managerilor privaţi, mai ales că au experienţă pe aceste posturi, ceea ce constituie un atu.

De asemenea, şi la Metrorex, dacă se va lua decizia de management privat în al doilea val de introducere a unei alte forme de management la aceste companii, ar putea rămâne actuala conducere, asta dacă vor fi întrunite condiţiile ce vor fi prevăzute în procesul de selectare. La CFR Marfă şi TAROM, Banca Mondială va coordona selecţia managerilor privaţi.

Pentru CFR Marfă, Memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional prevede desemnarea unui management privat până la finele lunii decembrie 2011 sau până în luna ianuarie 2012, dacă un pachet minoritar semnificativ va fi vândut până la sfârşitul acestui an.

În ceea ce priveşte TAROM, Memorandumul convenit cu FMI prevede elaborarea planului de dezvoltare pentru perioada 2012-2016 şi desemnarea, până la sfârşitul anului, a băncii de investiţii/societăţii de investiţii financiare care să ofere consultanţă juridică pentru privatizarea a cel puţin 20% din acţiuni via IPO sau investitor strategic, astfel încât încheierea privatizării să se realizeze până la sfârşitul anului 2011. De asemenea, un management privat trebuie desemnat până la finele lunii ianuarie a anului viitor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-16

TAGURI: selectie manageri privati, Electrificare CFR, CFR Marfa, TAROM, MetrorexComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DIACONU GABRIELA
03 Dec 2011

NU VINDETI CHIAR TOT GASITI SOLUTII SAI POATA PLATI STATUL

Adauga un comentariu

Random image