2019-01-17 18:09


Oamenii de afaceri vor taxe reduse, legi mai simple și acces la finanțare

 |  21:01
Oamenii de afaceri vor taxe reduse, legi mai simple și acces la finanțare

Antreprenorii români spun că, pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor este nevoie de reducerea taxelor şi de acordarea de facilităţi fiscale, diminuarea birocraţiei şi simplificarea Codului Fiscal, precum și de creditare cu garanţii de la stat și stabilitate fiscală. Acestea sunt doar câteva dintre sugestiile oamenilor de afaceri care au fost intervievați pentru realizarea studiului EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului românesc 2015".

Aproape jumătate dintre antreprenori (45%) consideră că reducerea taxelor şi acordarea de facilităţi fiscale reprezintă una dintre măsurile care ar susţine dezvoltarea afacerilor pe termen scurt, alături de reducerea birocraţiei şi simplificarea sistemului legislativ şi a Codului Fiscal (15%), parteneriatele public-privat (7%), acordarea de credite garantate de stat (8%), stabilitatea mediului fiscal (5%) şi îmbunătăţirea nivelului de educaţie antreprenorială/profesională, reiese din document.

Studiul, ajuns la a treia ediţie, măsoară percepţiile antreprenorilor români în privinţa a cinci piloni, respectiv accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociaţii specializate în susţinerea antreprenoriatului. Pentru această ediţie au fost chestionaţi aproape 370 de antreprenori şi oameni de afaceri din România, în perioada 9 ianuarie - 24 februarie.

Două treimi dintre antreprenori (65%) spun că măsurile fiscale adoptate de Guvern i-ar ajuta cel mai mult în dezvoltarea afacerilor, în condiţiile în care jumătate dintre respondenţi apreciază că mediul de reglementare şi fiscal pentru antreprenori s-a deteriorat în ultimul an.

Puţin peste 10% dintre oamenii de afaceri consideră utilă şi necesară dezvoltarea unei agenţii guvernamentale care să asiste la afacerile noi în respectarea cerinţelor fiscale.

Rolul Guvernului

Antreprenorii s-au arătat nemulţumiţi în privinţa accesului la finanţare, 82% dintre aceştia spunând că este încă dificil sau foarte dificil, însă percepţia s-a îmbunătăţit uşor faţă de ediţia precedentă, de la 88%.

Dacă la ediţia de anul trecut aproape jumătate dintre antreprenori apreciau că accesul la finanţare s-a deteriorat, în acest an răspunsurile antreprenorilor s-au echilibrat, astfel că 32% dintre respondenţi spun că accesul la finanţare s-a deteriorat în ultimul an, 30% cred ca s-a îmbunătăţit, în timp ce alţi 30% consideră ca nu s-au modificat condiţiile de obţinere de finanţare.

Guvernul poate ajuta antreprenorii să aibă acces la finanţare prin acordarea de facilităţi fiscale pentru investiţiile în companii mici (26%), garanţii pentru credite (20%), impozitarea redusă asupra câştigurilor de capital (18%) sau cu fonduri pentru scheme de finanţare (13%).

Legea business angels, recent adoptată, poate fi o soluţie pentru unele dintre aceste cerinţe, întrucât acordă diverse facilităţi fiscale contra investiţiei făcute. Actul normativ prevede că un investitor persoană fizică poate contribui cu minim 3.000 de euro şi maxim 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia.

Studiul EY relevă că incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri vor sprijini cel mai mult dezvoltarea antreprenorială, în opinia a 23% dintre respondenţi, urmate de programe guvernamentale pentru start-up-uri şi antreprenori (19%), programe specifice de training pentru industrii (12%) şi programe de mentorat (12%).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-14

TAGURI: ey, barometru, afaceri, legi, taxe, finantare, guvern
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...