2017-01-20 14:05

ECONOMIE


Oamenii de afaceri aduc acuze grave CNVM. Piaţa de capital, rai al speculatorilor

 |  17:41
Oamenii de afaceri aduc acuze grave CNVM. Piaţa de capital, rai al speculatorilor

Reprezentanţiiinstituţiilor de pe piaţa de capital din România afirmă în unanimitate căproblema majo a ţării înacest moment o reprezintă finanţarea economiei. Mai mult, aceştia se abţin săcatalogheze piaţa de capital autohtonă, apreciind că, în ansamblu, aceasta stăsub semnul speculaţiilor de moment. Totodată, Asociaţia Oamenilor de Afaceridin România (AOAR) acuză Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) că numonitorizează acţiunile interzise de lege, făcute de unii investitori pe bursă.Toate acestea vin după ce leulşi Bursa de la Bucureşti au scăzut cu 2% în ultimele două zile, după ce inves­ti­toriiinternaţionali au reac­ţionat nervos la teme­rile că Italia şi, eventual,Spania s-ar pu­tea confrunta cu probleme fiscale simi­lare cu cele care autrimis Grecia “în corzi”.

Vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri dinRomânia (AOAR), Constantin Boştină, a declarat într-o conferinţă de presă că asistămla o degradare reală a economiei româneşti. “Există riscul să alergăm de la stângala dreapta şi să nu reuşim să dăm un sens economiei româneşti. Una dintreproblemele majore o reprezintă finanţarea economiei, iar o sursă în acest senso consideră fără discuţie şi piaţa de capital. Instituţiile prezente pe piaţade capital pot aduce beneficii mai mari sau mai mici pentru fiecare economie naţionalăşi pentru creionarea unei pieţe”, a spus Boştină. Acesta a afirmat că se abţinesă catalogheze piaţa de capital românească, apreciind că, în ansamblu, aceasta stăsub semnul speculaţiilor de moment. ”În România, există o piaţă de capital, darmă abţin să spun dacă este sau nu bine conturată. Din păcate, în ansamblu,caracterul temporar, speculativ, a predominat faţă de viziunea pe termen mediu şilung. Acesta este unul dintre marile pericole pentru economia românească, dar şipentru piaţa de capital”, a precizat reprezentantul AOAR.

AOAR: CNVM“se face” că monitorizează acţiuni interzise pe bursă

Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) se facecă monitorizează acţiunile interzise efectuate pe bursă de unii investitori şi,ca atare, încrederea investitorilor autohtoni este în scădere, a declarat, ieri,Dumitru Tudor, membru al AOAR.”Interesul investitorilor pentru piaţa de capital este în continuă scădere.CNVM-ul nu monitorizează acţiunile interzise sau făcute cu informaţiiprivilegiate, realizate pe bursă. În atari condiţii, ce încredere să mai avem înpiaţa de capital românească? Nu mai există încredere în piaţa de capital dinpartea investitorilor autohtoni”, a afirmat Tudor. În acest sens, el a dat caexemplu o serie de investitori din Galaţi, amintind totodată faptul că,potrivit legii, acei investitori sau grup de investitori care deţin mai mult de33% dintre acţiunile unei companii trebuie, în termen de 60 de zile, să facă oofertă publică de preluare. ”Unii investitori au migrat spre alte pieţe, undeau siguranţa controlului investiţiilor. La noi există siguranţa inexistenţeicontrolului, inexistenţei autorităţii de supraveghere a pieţei de capital.Spunem asta pentru că vedem cum, de ani de zile, un grup de aşa-zişiinvestitori, care sunt «no name», dar care sunt coordonaţi din Galaţi, hărţuiescSIF-urile cu tot felul de procese şi, în final, procesele dispar, pentru că nuse achită taxele judiciare. Vedem că sunt cel puţin 10 societăţi distruse deinvestitorii din Galaţi, pentru că au acaparat un pachet de control asupra unorsocietăţi interesante. Nu dau dividende, nu fac o ofertă obligatorie depreluare...CNVM nu spune nimic. Personal, am reclamat la CNVM, în luna martie,o tranzacţie împotriva legii”, a subliniat reprezentantul AOAR.În replică, directorul general Autorizare-Reglementare din CNVM, Radu Toia, aspus că nu este la curent cu noile reclamaţii formulate, dar că, la ora actuală,membrii Comisiei de Supraveghere a CNVM analizează acţiunile neloiale de pe bursă,iar rezultatele vor apărea în curând.”Nu sunt la curent cu reclamaţiile făcute de domnul Tudor. Dacă până acum nu aieşit o reacţie, o să vedeţi că acestea vor fi. Intenţionăm să schimbăm legeaprin care sunt sancţionaţi jucătorii neloiali de pe piaţa de capital şi săaplicăm amenzi din cifra de afaceri. După ce se termină analiza colegilor noştride la Comisia de Supraveghere, o să vedeţi rezultatul”, a asigurat Toia.

Străiniiau abandonat leul şi bursa

În timp ce pieţele financiare euro­pene erau în vriedin cauza zvonurilor privindItalia, la Bucureşti dealerii se zbăteau să găsească euro pentru a executaordinele de cumpărare ale clienţilor. Marile bănci străine care cum­păraserălei inclusiv săptămâna tre­cută, după ce Fitch a ridicat ratingul acordat Românieiîn categoria "investment grade", pariind pe o scădere a cursului, aufost nevoite ieri să îşi închidă poziţiile în pierdere. Analiştii consideră însăcă mişcările ar trebui să fie doar temporare, pe fondul reacţiei nervoase a pieţelor,pentru că economia românească arată acum fundamental mai bine.

Două măsuricare ar încuraja piaţa de capital

”Există două măsuri care care ar încuraja piaţa de capital, respectiv reducereaimpozitului pentru companiile listate şi reducerea impozitului pentruveniturile din investiţii”, a afirmat Anca Dumitru, directorulgeneral-adjunct al Bursei de Valori Bucureşti, Ea a precizat că, în 2007,capitalizarea BVB în PIB era de 17%, iar în 2010 de 9%.”Media europeană(a capitalizării burselor europene în PIB - n.r.) în 2007 era de 86%, în 2010era de 62%, deci avem loc de creştere”, a subliniat Dumitru. În opinia sa,politicile economice aplicate de România încep să dea rezultate, pentru căFitch a mărit ratingul ţării noastre, care a revenit în categoria “investmentgrade”, adică recomandat pentru investiţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
19 Iul 2011

BASESCU "SA TRAIASCA"SI SINISTRA SA SOTIE BOC !

Adauga un comentariu

Random image