2017-01-23 06:32


Oferta de acţiuni Petrom a eşuat din cauza subscrierilor insuficiente

 |  16:56
Oferta de acţiuni Petrom a eşuat din cauza subscrierilor insuficiente

Oferta prin care statul a vrutsă vândă 9,84% din acţiunile OMVPetrom (SNP) a eşuat, deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% dintitluri, nivelul minim pentru ca operaţiunea să fie un succes. Ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat că oferta va fi reluată într-operioadă mai propice, cel mai probabil în primul trimestru din 2012. „Ofertapublică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV Petrom SA, efectuatăde Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), prinOficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-a încheiatvineri, la ora 12.00. Subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80%,necesar pentru a închide oferta”, au precizat reprezentanţii MinisteruluiEconomiei. Acesta anunţă totodată că va continua programul de privatizare acompaniilor aflate în subordinea sa prin metode transparente, încurajândcreşterea vizibilităţii pieţei bursiere din România. „Actualul Guvern s-aangajat într-un program ambiţios de privatizare prin intermediul Burseide Valori Bucureşti, prin metode transparente. Programul îşi propune efectuareade privatizări la preţuri corecte şi reale şi creşterea vizibilităţii pieţei bursieredin Bucureşti. Faptul că gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV PetromSA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse”,au adăugat reprezentanţii MECMA. Oficialii ministerului mai spuncăsemnalul dat investitorilor, acela că Guvernul României îşi respectăprogramul şi privatizează transparent şi pe bursă, dar nu la orice preţ, a fostunul foarte important şi recepţionat pozitiv.

Boc: Nu suntemdisperaţi să vindem acţiunile Petrom

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că România nu estedisperată la acest moment pentru a vinde acţiunile Petrom la orice preţ şi înorice condiţii. „Am stabilit un preţ minim, vedem care este situaţia. Avantajulţării este însă că nu avem o situaţie disperată astfel încât să vindem la oricepreţ şi în orice condiţii”, a spus Boc.

Blănculescu:Trebuie să încetăm această farsă

Analistul economic Ionel Blănculescu a caracterizat întermeni duri eşecul statului. „A sosit momentul săîncetăm această farsă. De luni întregi afirm, pe toate canalele media, căoperaţiunea este sortită eşecului, din mai multe raţiuni tehnice şi deconjunctură, pe care nu le voi dezvolta acum. România şi-a bătut joc de peste40% din acţiunile Petrom, povestea de succes a economiei româneşti, perlacoroanei, care în ultimii cinci ani, dintr-o companie cu pierderi a ajuns laperformanţa de a plăti la bugetul statului peste 9 miliarde de euro şi să facăinvestiţii de peste 6 miliarde de euro”, ne-a declarat analistul IonelBlănculescu. Acesta a mai precizat că este dezamăgitor că peste 99% dintreanaliştii şi specialiştii din piaţă au căzut în această cacealma neonorându-şipoziţia deţinută. Blănculescu consideră că ceea ce s-a întâmplat va fi o lecţieşi pentru ei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image