2017-01-20 01:42

ECONOMIE


Oferta de acţiuni Petrom, un eşec răsunător pentru stat

 |  17:17
Oferta de acţiuni Petrom, un eşec răsunător pentru stat
Nereuşitastatului în demersul de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom a stârnit reacţiiîn lanţ din partea analiştilor, dar şi a politicienilor. PreşedinteleSenatului, Mircea Geoană, a declarat că în condiţiile vulnerabilităţilor dinzona euro şi din Uniunea Europeană, rezultatul subscripţiilor arată lipsa deadecvare şi de viziune economică a Guvernului. Mai mult, Geoană consideră căeşecul dezvăluie percepţia pieţelor externe asupra României, care, contrarentuziasmului guvernamental, se arată a fi foarte prudente în legătură cu ţaranoastră. "Faptul că nu s-a reuşit obţinerea unui nivel al subscripţiilorde peste 80% pentru una din cele mai profitabile companii din România, încondiţiile în care preţul minim stabilit era sub cel al pieţei, este un semnalnegativ în legătură cu viitoarele evoluţii ale economiei româneşti", aspus Geoană.

De cealaltă parte, deputatul PDL Silviu Prigoanăspune că acţiunile Petrom nu au fost cumpărate deoarece perioada în care aufost accesibile a fost prea mică şi s-a suprapus cu momentul în care"magnaţii sunt prin insule". "Greşeala e că au fost douăsăptămâni şi în perioadă de vacanţă, când toţi magnaţii interesaţi de a cumpăraacţiuni sunt prin insule. Acţiunile trebuiau scoase în septembrie", adeclarat Prigoană. Acesta a mai precizat că potenţialii cumpărători, ar fiaşteptat un preţ mai mic.

Analistuleconomic Ionel Blănculescu a caracterizat în termeni duri eşecul statului. „A sosit momentul să încetăm această farsă. De luni întregi afirm, pe toatecanalele media, că operaţiunea este sortită eşecului, din mai multe raţiunitehnice şi de conjunctură, pe care nu le voi dezvolta acum. România şi-a bătutjoc de peste 40% din acţiunile Petrom, povestea de succes a economieiromâneşti, perla coroanei, care în ultimii cinci ani, dintr-o companie cupierderi a ajuns la performanţa de a plăti la bugetul statului peste 9 miliardede euro şi să facă investiţii de peste 6 miliarde de euro”, a declarat Blănculescu.

Banca rusă deinvestiţii Renaissance Capital, care a intermediat vânzarea acţiunilor Petrom,a anunţat că va continua să colaboreze cu Guvernul român şi este încrezătoarecă oferta Petrom va fi încheiată cu succes, când condiţiile de piaţă se vorstabiliza. “Condiţiiledificile de pe pieţele internaţionale şi înrăutăţirea lor pe parcursulprocesului de marketing al ofertei Petrom au făcut extrem de dificilăîncheierea tranzacţiei. Vom continua să colaborăm cu Guvernul şi suntemîncrezători că oferta Petrom va putea fi încheiată cu succes când condiţiile depiaţă se vor stabiliza”, a declarat John Porter, directorul general şi Head ofFinancing Group laRenaissance Capital. Ministrul economiei, Ion Ariton, adeclarat că oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom va fi reluată celmai probabil în primul trimestru din 2012.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image